Publicerad 11 maj 2020 - 13:50

Jägareförbundet och Kennelklubben vill att skyddsjakt på varg ska kunna beviljas redan efter ett angrepp på hund. Foto: Olle Olsson och Kenneth Johansson

Förbund gör gemensam sak om skyddsjakt på varg

Viltskadecenters ”tumregler” för när skyddsjakt på varg kan beviljas är förlegade, anser Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben. Förbunden vänder sig nu gemensamt till Naturvårdsverket och näringsdepartementet, för att få ändrat reglerna för skyddsjakt efter vargangrepp på jakthundar.

I en gemensam skrivelse begär de båda förbunden att ”Naturvårdsverket snarast och i samarbete med förbunden tar fram förslag till ny vägledning för att bevilja skyddsjakt på vargar som angripit hundar”.

 

Annan verklighet

Sedan Viltskadecenters så kallade tumregler för skyddsjakt skrevs har såväl vargstammens utbredning, antalet vargar och jägarnas medvetenhet om riskerna förändrats. Dessutom har lagstiftningen ändrats. När Viltskadecenters rekommendationer kom till skulle skyddsjakt riktas mot särskilt skadegörande individer. I dag ska den förhindra allvarlig skada och kan till och med medges i förebyggande syfte.

”Ändå tillämpar länsstyrelserna de föråldrade tumreglerna närmast som om det vore lagkrav”, hävdar Jägareförbundet och Kennelklubben i sin gemensamma skrivelse.

 

Från första angreppet

Förbunden vill nu att skyddsjakt ska kunna beviljas redan efter ett första vargangrepp på hund och inte som tumreglerna säger i dag:

  • Minst tre dokumenterade angrepp på hund av samma varg/par eller minst fyra dokumenterade angrepp på hund av samma familjegrupp.

Viltskadecenter: Våra tumregler för skyddsjakt på varg fungerar ibland

Med revir som överlappar varandra kan skyddsjakt omöjliggöras med nuvarande regler, för man kan inte med säkerhet säga vilket revir en skadegörande varg kommer från.

Jägare som råkat ut för vargangrepp på sina hundar släpper knappast igen för att se om det blir ett andra, tredje eller fjärde angrepp.

Moment 22 i vargförvaltningen – hög vargtäthet hinder för skyddsjakt

De båda förbunden hävdar att vargangrepp på en jakthund ”inte går att jämföra med angrepp på andra tamdjur, även om det finns känslomässiga band även till dessa”. Skyddsjakt efter ett första angrepp skulle välkomnas av hundägare och viltförvaltare och skulle dessutom kunna öka toleransen för varg och minska den illegala jakten på arten, anser man.

 

Översyn och dialog

Jägareförbundet och Kennelklubben vill därför ha till stånd en översyn av gällande regler skyndsamt och i dialog med de båda intresseorganisationerna.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram