Per Bill, landshövding i Gävleborgs län.

Per Bill, landshövding i Gävleborgs län. Foto: Johan Fredriksson

Myndighet vill ändra skyddsjaktreglerna på varg

Mellansveriges mest restriktiva länsstyrelse när det gäller skyddsjakt på varg anser att kriterierna för skyddsjakten behöver ändras. Nu har landshövdingen därför vänt sig till regeringen.

Gävleborgs länsstyrelse är den myndighet i Sverige som har avslagit flest skyddsjaktansökningar på varg de senaste fem åren. ”Kriterierna för skyddsjakt borde ses över”, menade länsstyrelsens enhetschef Joel Isensköld i en tidigare intervju med Svensk Jakt.

42 ansökningar om skyddsjakt – bara en varg fälld

Nyligen kontaktade också Gävleborgs landshövding Per Bill regeringskansliet gällande skyddsjakten på varg. Svensk Jakt har bett om att få en intervju med Per Bill där han skulle få möjlighet att utveckla vad det är kring skyddsjakten på varg som han anser inte fungerar. Men någon intervjutid finns inte i närtid, menar Per Bill. I stället svarar han på frågan via mejl.

”Som landshövding i ett av Sveriges skogrikaste län är bland annat skyddsjakten av varg en fråga som ofta är aktuell på min agenda. Skogen är en rikedom som vi som bor och verkar här är duktiga på att förvalta. Vi har flera stora skogsindustrier, framgångsrika förädlingsföretag och en expanderande turism. Men skogen kan också innebära intressekonflikter, inte minst när det gäller förvaltning av varg, lo, björn och älg. Målet för de olika intressenterna är dock gemensamt – vi vill ha ett län som är attraktivt att bo och leva i. I min roll som landshövding ingår att jag har kontinuerlig kontakt med regeringskansliet i frågor som är viktiga för länet, skogliga frågor, där bland annat viltförvaltning är en del, ingår självklart där”, skriver Per Bill.

Län för län: Så hanteras skyddsjakten på varg

”Som landshövding arbetar jag på uppdrag av regeringen och jag har precis som övriga anställda på länsstyrelsen en skyldighet att se till att vi fattar rättssäkra beslut utifrån de lagar och förordningar som styr vår verksamhet. Det gäller självklart även skyddsjakt”, fortsätter han.

”Skyddsjakten på varg fungerar inte”

”Att jag pratar med regeringskansliet är inget anmärkningsvärt, det ingår i mitt uppdrag att hålla regeringen informerad och föra en dialog i olika frågor som är viktiga för länet. Som jag nämnt ovan är skogliga frågor ett exempel på ett område som är viktigt för oss i Gävleborgs län”, avslutar Per Bill.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev