John Widegren (M) vill se ett rejält omtag i vargpolitiken med kraftigt minskad vargstam. Foto: Olle Olsson & Riksdagen

(M)-politiker: ”Vi måste minska vargstammen kraftigt”

Premium

– Vi måste minska vargstammen kraftigt så människor kan bo och verka på landsbygden i de drabbade områdena. Skulle det bli några problem med genetiken så får vi väl köpa in några nya vargar från Ryssland och släppa ut. På så vis kan vi få en liten, men genetiskt frisk vargstam. Det tror jag faktiskt att EU skulle godkänna.

Det säger John Widegren, Moderaternas talesperson i landsbygdsfrågor som deltog i symposiet om varg som hölls i riksdagen den 12 februari.

I samband med mötet, som arrangerades av Kristdemokraterna, hade några representanter för Rovdjursföreningen tagit sig in och började ställa de vanliga frågorna och påståendena som går ut på att vi måste ha så mycket varg som möjligt därför att vargstammen är så inavlad.

 

Utsättning av nya vargar

Att lösa inavelsproblemen genom utsättning av nya vargar har varit aktuellt bland vargforskarna vid flera tillfällen.

I början av 2000-talet diskuterades frågan om att köpa nya vargar från Ryssland och sätta ut i Sverige, men planerna föll då man bedömde att det var politiskt omöjligt.
Man var rädd för att utsättningarna skulle spä på misstankarna om att vargarna som dök upp i Värmland i början av 1980-talet också var utplanterade.

Vargmötet i riksdagen: Attack mot borgerliga politiker

Nästa gång som utsättningar diskuterades var runt 2011–2012 då man planerade att sätta ut vargvalpar från djurparker hos vilda vargkullar.

Försöket sprack dock på att djurparkstikarna födde sina kullar någon vecka senare än de vilda vargarna. Det skulle betyda att den nya valpen blev betydligt mindre än sina syskon, den skulle öppna sina ögon en vecka senare än de andra valparna och därför skulle få svårt att klara sig.

 

Är det idag politiskt möjligt att ta ett omtag i vargfrågan?

– Ja, vi behöver ett rejält omtag om vargen. Gör nytt, gör rätt, säger John Widegren (M).

Enligt rådande riksdagsbeslut ska det finnas varg i hela landet med undantag för delar av renbeteslandet och Gotland.

– Problemet är att vargen är där den trivs och det är i det brutna landskapet i Mellansverige. Det är där vi har de täta stammarna. Jag tror aldrig att vi kommer att få en naturlig spridning av varg söderut till de rena jordbruksbygderna, säger John Widegren.

 

Köpa in vargar

Tanken på att minska vargstammen kraftigt och samtidigt köpa in några obesläktade vargar att släppa ut då och då kan vara en lösning, menar John Widegren.

– Jag kan tänka mig att EU kan godkänna en sådan lösning. Kan vi visa att vi tar hand om vargstammen på rätt sätt så kan vi hålla en betydligt lägre nivå och på så sätt minska problemen, säger han.

Starkt stöd för halverad vargstam

John Widegren menar att det inte ens är säkert att vi behöver köpa in så många vargar från Ryssland.

– Se bara på vitsvanshjorten som finns i stora bestånd i Finland. Den stammen bygger på fem djur som man släppte ut från början och där har man inga genetiska problem vad jag vet, säger han.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev