Bertil Forsberg, tidigare länsordförande i Jägareförbundet Värmland, riktade skarp kritik mot Miljöpartiets inställning i vargfrågan under vargseminariet i riksdagen. Foto: Boo Westlund

Starkt stöd för halverad vargstam

Utspelet från Jägareförbundets ordförande att dagens vargstam måste minska till hälften möttes av kritik under vargseminariet i riksdagen. Men det fick också starkt stöd. Värmlänningen Bertil Forsberg applåderade förbundets krav.

Torbjörn Larsson, Jägareförbundet.

När Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson i hårda ordalag kritiserade det han kallar för en havererad vargförvaltning, och förde fram kravet att dagens vargstam måste minskas till hälften, gick det som ett litet sus genom riksdagens andrakammarsal.

När det sedan var dags för frågestund tog omgående Rovdjursföreningens Ann Dahlerus upp den kastade handsken:

– Jag är förvånad över den här aggressiva inställningen från Jägareförbundet. Var kommer den ifrån, frågade hon.

Torbjörn Larsson svarade att han hämtar stöd i forskningen, hos 155.000 medlemmar och från hur situationen är i andra länder.

– Jag säger inte mer än så.

 

En applåd från Värmland

Och ytterligare stöd fick han omedelbart av värmlänningen Bertil Forsberg:

– Ann är bekymrad över Torbjörns ton, men jag applåderar den. Det som sker nu är att människor som lever i vargland är på väg att totalt tappa förtroendet för samhället.

Forsberg fortsatte med att vända sig direkt till Miljöpartiets representant.

– Om inte ni ser problemet har ni bekymmer. Det här handlar inte om något skattefinansierat operahus som man besöker någon enstaka gång. Det handlar om skogen där vi arbetar, vandrar och plockar bär. Det handlar om jakten. Det handlar om hela vår vardag, sa Bertil Forsberg som möttes av kraftiga applåder.

 

Vargmötet i riksdagen: Attack mot borgerliga politiker

 

Motsatt håll

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné, som för ovanlighetens skull inte satt i någon panel, tog frågestunden i anspråk för att ge sin bild av läget.

– Om inget görs, om politiker och myndigheter sitter stilla i båten, kommer det att gå rakt motsatt väg mot vad de önskar. All erfarenhet visar att det inte går att bedriva bevarandeprojekt mot folkets vilja. Och faktum är att i de län som hyser varg är en majoritet av befolkningen inte längre för dess förekomst, utan mot, sa Daniel Ligné.

 

Många argument

Som vanligt är i sådana här sammanhang tog flera deltagare frågetiden i anspråk för att argumentera istället för att ställa frågor. Både tidigare ordföranden i Jägareförbundet Dalarna Thomas Björklund, liksom hans efterträdare Ulf Berg, tog tillfället i akt för att beskriva situationen i hemlänet där det samlade rovdjurstrycket är större än i något annat län i landet.

Ulf Berg lyfte frågan om den rättsosäkerhet som jägarkåren lever under.

– På 1960-talet var det skottpengar på varg. Nu diskuteras att det ska vara lika hårt straff för att skjuta en varg som för våldtäkt. Utöver det föreslås utökade möjligheter för telefonavlyssning. Vapen som tagits i beslag lämnas inte tillbaka, trots att det inte finns anledning att behålla dem längre. Jag är gammal polis men ser ändå med oro på utvecklingen, sa Ulf Berg.

 

Dåligt med svar

Bollnäsbon Peter Linzie tog avstamp i situationen i Gävleborgs län där målet om 35 vargar har överskridits med råge.

– Nu har det bekräftats att det finns 70–90 vargar, varav en flock uppgår till 14 djur. Det är tre gånger så många. Hur kan det vara möjligt? frågade han.

Något klart svar fick inte Peter Linzie. Däremot klargjorde hans fråga vilken avgrundsdjup klyfta det är mellan myndigheternas naturvårdsbyråkrater och landsbygdsborna i vargland. Någon insikt om att vargförvaltningen inte fungerar finns inte.

Maria Falkevik.

Tvärt om anser de att den fungerar bra. Som rovdjursansvariga på länsstyrelsen i Värmland Maria Falkevik uttryckte det:

– Det som påstås i medias rubriker och i kommentarer på sociala medier ger en felaktig bild av verkligheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev