fredag 26 april

Samebyar har missat att rapportera 600 älgar

Fem samebyar i Norrbotten har tillsammans skjutit närmare 600 älgar utan att rapportera det. Foto: Hans Ring

Fem samebyar i Norrbotten sköt närmare 600 älgar under älgjakten men har inte rapporterat in det. Därmed går länsstyrelsen miste om 200.000 kronor som skulle ha gått till älgförvaltning, skriver P4 Norrbotten.

I Norrbotten är det totalt 35 licenser med en tilldelning på sammalagt 805 älgar som inte meddelat någon avskjutning. 586 av dessa älgar har skjutits av fem samebyar i länet, säger ordföranden i de berörda samebyarna till P4 Norrbotten.
Är älgarna inte inrapporterade behöver samebyarna inte heller betala någon fällavgift – en summa på 200.000 kronor som annars skulle ha gått till älgförvaltning och älgförvaltningsområdena.
Men det innebär också att statistiken som ska ligga till grund för hur stammen ska förvaltas och hur avskjutningarna för nästa år ska se ut blir bristfällig.

Och trots att samebyarna inte rapporterat de skjutna älgarna kommer de att slippa konsekvenser då vem som helst kan strunta i att rapportera fällda älgar för att slippa fällavgift.
– Som systemet med älgförvaltning är uppbyggt finns det inte någon påföljd som kan utdömas, säger Roland Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten till P4.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev