Jägareförbundet Mitt Norrland tog upp frågan om fjälljaktens framtid på länsstämman i lördags. Ordförande Gun Fahlander uppmanar nu jägarna att tycka till och skriva till regeringen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet i norr i gemensamt utspel – stor oro för fjälljaktens framtid

I lördags höll Jägareförbundet länsstämmor på flera håll i landet. De nordligaste länen antog ett gemensamt uttalande om att det är dags för politiska lösningar i fjälljaktsfrågan.

I helgen höll Jägareförbundet Norrbotten, Västerbotten och Mitt Norrland sina årsstämmor. I samband med detta antogs ett gemensamt uttalande om bland annat fjälljakten och älgförvaltningen.

Mänskliga rättigheter

Där skriver Jägareförbundet i Norrbotten, Västerbotten och Mitt Norrland:

Oron kring Renmarkskommitténs utredning är påtaglig, det behövs politiska lösningar och beslut som utgår ifrån grundläggande mänskliga rättigheter samt en självklar utgångspunkt i att människor och vilt måste kunna samexistera. Vi välkomnar en framtid som säkerställer äganderätten och alla svenskars rätt att jaga på statens marker ovan odlingsgränsen samt på renbetesfjällen i Jämtland.

Jägareförbundet Mitt Norrlands länsstämma hölls i lördags på Frösön i Jämtland. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Vi har varit kritiska till Renmarkskommitténs delbetänkande. Vi tycker att direktiven borde ha gjorts om helt och hållet. Staten ska förvalta jakten, däremot borde rennäringslagen ses över för den tolkas olika i olika län. Det ska vara möjligt för svenska jägare att jaga på statens mark ovan odlingsgränsen, säger Gun Fahlander, ordförande i Svenska Jägareförbundets fjällråd.

Älgförvaltningen

I uttalandet tas också frågan om älgförvaltningen upp:

Våra medlemmar har sagt sitt och är tydliga, den svenska älgförvaltningen behöver ses över, älgens utveckling riskerar att arten rödlistas. Nuvarande älgförvaltningssystem behöver justeras i flera delar. Framtidens älgjakt kräver bättre lokalt hänsynstagande med fokus på en mer livskraftig älgstam.

Jägareförbundets uttalande i sin helhet kan du läsa här.

Vid årsstämmorna i norr blev det omval på ordförandeposterna. I Norrbotten fortsätter Daniel Widman som ordförande, Calle Franklin i Västerbotten och Gun Fahlander i Mitt Norrland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev