tisdag 14 maj

Dubbelt så många kvinnor i Jägareförbundet

På 15 år har de kvinnliga medlemmarna i Svenska Jägareförbundet blivit nästan dubbelt så många. Det och mycket annat går att utläsa ur JAQT:s verksamhetsberättelse för 2012.

 

JAQT är Jägareförbundets nätverk för kvinnor. Syftet är bland annat att förmedla vad jakt innebär. Nätverket fungerar också som rekryteringsbas för förtroende­valda till förbundets styrelser på olika nivåer. JAQT finns i nästan alla län i landet.

Totalt är åtta procent av medlemmarna i förbundet kvinnor. I två av länsföreningarna är siffran över tio procent Västerbotten och Mitt Norrland.

 

Stor variation

Andelen kvinnliga jaktkorts­lösare var sex procent under jakt­året 20122013, organisationsgraden är högre än för männen.


Anja Kjellsson

Det stämmer, uppenbarligen vill kvinnorna vara medlemmar i förbundet, säger Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent och samordnare för JAQT.

I förbundsstyrelsen är andel­en kvinnor 20 procent (två av tio ledamöter).

I styrelserna för landets 22 länsjaktvårdsföreningar är andelen kvinnliga ledamöter 11,4 procent, vilket nästan är en fördubbling sedan 2001.

I landets kretsstyrelser är andelen kvinnliga ledamöter 7,7 procent, det vill säga 252 personer. Det finns tolv kvinnliga kretsordförande.

Drygt var femte person av dem som tog jägarexamen 2011 var kvinna. Ungefär 2 000 kvinnor tar jägar­examen varje år, en trend som varit stabil de senaste fem åren. Siffran för 2012 är inte klar än.

Det är en otrolig variation över landet. I skogslänen och storstadsregionerna är antalet kvinnor högst, både i medlems­tal och i styrelserna, säger Anja Kjellsson.

 

Gratis för barn

Generationsskiftet, där vuxna medlemmar fick anmäla sina barn gratis som medlemmar, slog väl ut ur ett genus­perspektiv. Hela 37 procent, gott och väl en tredjedel, var flickor.

Föräldrarna hade inga problem att anmäla både sina pojk­ar och sina flickor, det bådade gott inför framtiden, säger Anja Kjellsson.

Även internationellt ökar antalet och andelen kvinnliga jäg­are. I till exempel USA är unge­fär var tionde jägare kvinna. Jägar­organisationerna i Norge, Finland och Danmark gör särskilda satsningar på kvinnliga jägare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev