Bidraget till Jägareförbundet motsvarar 155 kronor per betald viltvårdsavgift.

Bidraget till Jägareförbundet motsvarar 155 kronor per betald viltvårdsavgift. Foto: Martin Källberg

Drygt 43 miljoner om året till Jägareförbundet

Regeringen tilldelar Svenska Jägareförbundet ett treårigt organisationsbidrag. Jägareförbundet får bidraget för att fortsatt leda delar av jakten och viltvården i Sverige åren 2025–2027.

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet skriver i ett pressmeddelande att bidraget motsvarar 155 kronor per betald viltvårdsavgift, vilket innebär omkring 43,4 miljoner kronor per år. Detta bygger vidare på uppdraget att leda delar av jakten och viltvården i landet som Svenska Jägareförbundet haft sedan 1938.

”Viktigt beslut”

– För Svenska Jägareförbundet är detta ett viktigt beslut. Det ger oss en stabil ekonomisk grund att stå på över flera år och fortsatta möjligheter att satsa och utveckla den svenska jakt- och viltvården, säger tillförordnad generalsekreterare Åke Granström, till Jägareförbundets hemsida.

”Nya möjligheter”

– Det är bra att regeringen är tydlig med att Svenska Jägareförbundet även i framtiden ska leda delar av jakten och viltvården i Sverige – och därför tar ett långsiktigt beslut. Bidraget har en tydlig koppling till vårt historiska uppdrag, samtidigt som det nya systemet ger oss nya möjligheter att fördjupa vårt arbete med viltvården, säger Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson, till förbundets hemsida.

38 miljoner

Samtidigt har regeringen gett i uppdrag till Naturvårdsverket att fortsätta med bidragsgivning och upphandling med resurser ur Viltvårdsfonden.

– Åtgärderna får avse uppföljning och övervakning av viltstammarna, syfta till att minska lidandet för trafikskadat vilt eller bidra till en adaptiv klövviltsförvaltning, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i pressmeddelandet.

Kommande år kan 38 miljoner kronor användas inom området.

Viltvårdsavgift och Viltvårdsfonden

  • Den som jagar ska enligt lag betala en viltvårdsavgift på 400 kronor och avgiften gäller för ett jaktår.
  • Regeringen bestämmer hur Viltvårdsfondens medel ska användas och beslutar årligen om vilka bidrag som ska lämnas till organisationer och myndigheter som jobbar med jakt, vilt och naturvård.
  • Kammarkollegiet har i uppdrag att förvalta viltvårdsavgifterna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev