söndag 24 oktober

Viltvård

Publicerad 30 maj 2019 - 09:25

Varje år dödas tusentals rådjurskid i lantbrukarnas slåttermaskiner.

Varje år dödas tusentals rådjurskid i lantbrukarnas slåttermaskiner. Foto: Kenneth Johansson

Tipsen som kan rädda kiden från slåtterdöden

Vi listar sex tips som kan rädda rådjurskiden från slåtterdöden.

Ta med barnen och spraya skogsbrynen längs vallarna med sköljmedel blandat i vatten, för att rädda rådjurskid. Foto: Privat

1. Sköljmedel

– Vi använder oss av sköljmedel blandat i vatten. Kvällen innan slåttern sprejar vi längs kanterna på vallen. Rågeten skyr den starka doften och tar sina kid därifrån, berättar Erica Lindquist, ivrig rådjursjägare och ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets på Öland.
Jaktlaget har tillämpat metoden i sex–sju år vid det här laget med goda erfarenheter. Jägarna fick idén från en lantbrukare i trakten som berättade att hans föregångare hängt upp trasor med parfym längs vallarna.
Kvällen innan skörd ger sig jägarna ut med sina sprayflaskor som innehåller blandningen två deciliter sköljmedel till en liter vatten.
Viktigt är att rikta duschstrålen från vallen så att inte sköljmedel hamnar i ensilagen.

 

Lars Engström med konstruktionen som ska rädda rådjurskid. Foto: Olof Nilsson

Lars Engström med konstruktionen som ska rädda rådjurskid. Foto: Olof Nilsson

2. Kedjeplanka

Beprövat tips som fungerar hos vissa lantbrukare. Kort beskrivet monteras en planka på frontlastaren som har samma bredd som slåtteraggregatet. Från plankan hänger sedan kedjor som går ända ner till marken med cirka 30 centimeter mellanrum. Syftet är att när kedjan dras över kidet som ligger och trycker så sprätter det i väg.

 

Sätt ut “flaggor”, tillverkade av ett järnrör, en plastpåse och en brandvarnare natten innan vallen ska slås. Foto: Jörg Sticker & Kjell-Erik Moseid

Sätt ut “flaggor”, tillverkade av ett järnrör, en plastpåse och en brandvarnare natten innan vallen ska slås. Foto: Jörg Sticker & Kjell-Erik Moseid

3. Brandvarnare

Från Tyskland kommer ett tips om hur man kan undvika att rådjurskid dödas i slåttern. Där sätetr en del jägare ut “flaggor”, tillverkade av ett järnrör, en plastpåse och en brandvarnare natten innan vallen ska slås.
Brandvarnarna måste förberedas så att de skickar ut en signal med några sekunders mellanrum. Man kan ordna det genom att fixera testknappen eller ändra mekaniken. Lägg brandvarnaren i en säck och fixera den under plastpåsen. Pinnen bör vara två meter lång.

 

Mikael Att sätta upp sopsäckar är en mycket enkel och billig viltvårdsåtgärd som sparar många kid i slåttertider. Foto: Privat

Att sätta upp sopsäckar är en mycket enkel och billig viltvårdsåtgärd som sparar många kid i slåttertider. Foto: Privat

4 Säckskrämmor

Sätt ut ett antal käppar med en svart sopsäck fastbunden i toppen kvällen innan slåtter. Sopsäckarna stör rågetens normalbild och oftast flyttar hon då sitt/sina kid från åkern.
En bra tumregel är att låta geten få en natt på sig att flytta sina kid.

 

Foto: Madelen / Mostphotos

5. Extravarv med traktorn

Kör några varv runt åkern med maskinen. Vänta några timmar innan du kör igång med slåttern. Tipsaren har märkt att geten oftast föder kiden cirka 10–20 meter in från kanten i fältet. Därför kör han bara tre varv med maskinen runt fältet vid första början. Sedan lämnar han fältet för nästa och kommer sedan tillbaka helst inom tre fyra timmar så geten hunnit ta ur killingarna.

Tipset hänger på att lantbrukaren kan lägga lite mertid på slåtterarbetet och att åkrarna ligger någorlunda i närheten av varandra.

 

Foto: Thomas B Andersson

6. Drönare med värmekameror

Med hjälp av drönare och en värmekänslig kamera kan fältet sökas av innan det slås. Skulle kunna vara en fungerande lösning.

Fler tips?

Hur gör du för att rädda kiden från slåtterdöden? Mejla gärna tips och bilder till webbredaktionen@svenskjakt.se så kan ditt tips komma att publiceras på Svensk Jakts hemsida.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter