torsdag 18 april

Viltvård

Ta med barnen och spraya skogsbrynen längs vallarna med sköljmedel blandat i vatten, för att rädda rådjurskid. Foto: Privat

Sköljmedel räddar rådjur från slåtterdöden

I år slås vallarna extra tidigt och tryckande rådjurskid riskerar att trasas sönder i slåttermaskinen. Genom att följa Ölandsjägaren Erica Lindquists enkla tips kan jägarna rädda många rådjur. Hennes jaktlag använder sig av sköljmedel.

Att gömma sina kid i högt gräs på öppna ytor är en fungerande metod för rågeten som vill hindra att de blir rävmat. Taktiken har fungerat bra fram tills det moderna jordbrukets utveckling med vidsträckta slåttervallar och breda slåttermaskiner som framförs i hög hastighet. Traktorföraren har inte en chans att se eller stanna för ett tryckande rådjurskid.

Dessutom tas förstaskörden allt tidigare, ofta innan midsommar, då många rådjurskid fortfarande har tryckandet som bästa strategi för att skydda sig mot predatorer.

Och när våren blir så varm som i år slås gräset av ännu tidigare, och än fler kid riskerar att dödas i slåtterkrossen.

Rådjurskidets strategi för att skydda sig mot rovdjur är att trycka. Tyvärr tillämpas denna taktik även när slåtterkrossen kommer dånande. Foto: Kenneth Johansson

Sköljmedel i vatten

Jägarna kan göra mycket för att, ofta i samarbete med lantbrukaren, rädda rådjurskid från slåtterdöden. Svensk Jakt har tipsat om flera metoder.

Erica Lindquist, ivrig rådjursjägare och ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets, vill dela med sig av de erfarenheter hennes jaktlag har från sina Ölandsmarker.

– Vi använder oss av sköljmedel blandat i vatten. Kvällen innan slåttern sprejar vi längs kanterna på vallen. Rågeten skyr den starka doften och tar sina kid därifrån, berättar Erica. I år har lantbrukarna slagit 140 hektar vall på våra marker utan att köra ihjäl ett enda kid.

Jaktlaget har tillämpat metoden i sex–sju år vid det här laget med goda erfarenheter. Jägarna fick idén från en lantbrukare i trakten som berättade att hans föregångare hängt upp trasor med parfym längs vallarna.

– De tog väl till Aqua Vera eller någon stark parfym, skrattar Erica. Vi funderade på vad vi kunde använda istället och kom på det här med sköljmedel.

Utrustningen för att rädda livet på små rådjurskid är enkel. En sprayflaska, vatten och sköljmedel. Foto: Privat

Räcker länge

Tillvägagångsättet är enkelt. Kvällen innan skörd ger sig jägarna ut med sina sprayflaskor som innehåller blandningen två deciliter sköljmedel till en liter vatten.

Erica Lindquist.

– Vi går längs vallen och ger en dusch per meter ungefär. En flaska räcker väldigt länge. Där det går kör vi sakta med fyrhjuling istället för att gå. Då blir det ännu smidigare, säger Erica Lindquist.

Viktigt är att rikta duschstrålen från vallen så att inte sköljmedel hamnar i ensilagen.

Genom att jämföra med grannmarker där gräset slås utan förebyggande insatser vet Erica Lindquist och hennes jaktkamrater att deras metod fungerar.

– På grannmarken har några kid dödats i slåttern i år, medan vi inte haft ett enda fall.

Bra samarbete

Sköljmedel blandat i vatten sprejas kvällen innan vallen slås. Rågeten som skyr den starka doften hämtar då sina kid, säger erfarenheterna från Ölandsjägarna. Foto: Privat

Erica Lindquist menar att metoden är så enkel, billig och snabb att genomföra att jägare som vill göra en insats också kan höra med jaktgrannarna om de kan gå på deras marker.

– Ju större areal desto bättre. Det har vi alla nytta av, säger Erica.

Ett bra samarbete med lantbrukaren är nödvändigt. Han måste dela med sig av sin planering för skörden till jägarna.

– Men det är i regel inget problem. Bonden tycker förstås det är otrevligt när olyckan är framme och där ligger ett, två eller till och med tre sönderslitna rådjurskid.

Erica Lindquist uppmanar också jägarna till att göra viltvårdsinsatsen till ett familjeäventyr.

– Förklarar man för barnen vilken nytta sprejandet gör blir de väldigt ivriga att hjälpa till, säger hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay