lördag 20 april

Viltvård

Lars Engström med konstruktionen som ska rädda rådjurskid. Foto: Olof Nilsson

Lars Engström med konstruktionen som ska rädda rådjurskid. Foto: Olof Nilsson

Enkel lösning räddar kidet

Lars Engström i Munkfors i Värmland tröttnade till slut på att köra över rådjurskid med slåtteraggregatet. När han för några år sedan läste om en lösning beslutade han sig för att prova.

– Tidigare hamnade tre-fyra kid om året i slåtteraggregatet. Sen jag provade detta har jag mig veterligen inte kört över något, berättar Lars.
Kort beskrivet har Lars monterat en planka på frontlastaren som har samma bredd som slåtteraggregatet. Från plankan hänger sedan kedjor som går ända ner till marken med cirka 30 centimeter mellanrum. Syftet är att när kedjan dras över kidet som ligger och trycker så sprätter det i väg

– Senast i går låg det två kid i samma vall och båda sprang iväg när kedjorna vidrörde dem. De hade garanterat dött om jag kört utan plankan, säger Lars.
Även om lösningen inte på något sätt är vetenskapligt belyst, så kan man bevisligen med mycket enkla medel rädda ett antal rådjurskids liv när vallarna ska slås.

 

• Läs fler tips om hur du kan rädda kiden från slåtteraggregaten

 

Olof Nilsson

Fler tips

Har du också något tips på hur man kan rädda rådjurskid från slåtteraggregaten? Mejla i så fall till webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay