I Norge räddas rådjurskiden undan slåttermaskinerna med hjälp av drönare med värmekamera. Foto: Anders Jarnemo och Kjell-Erik Moseid

Utsatta rådjurskid räddas med hjälp av värmekamera

Premium

Grässkörden pågår för fullt, och därmed den återkommande diskussionen om vad som kan göras för att rädda rådjurskiden undan slåtterdöden. I Norge testar man drönare med värmekamera för att hitta de tryckande djuren, med så här långt lyckade resultat.

Norska jägareförbundets tidning Jakt & Fiske berättar om hur man på flera håll i landet har gjort försök med drönare utrustade med värmekamera för att upptäcka tryckande rådjurskid i gräshavet, och därmed hinna bära bort dem innan slåtterkrossen kommer farande.

I Averøy kommun vid den norska kusten flög man i ”Projekt Bambi” över åkrarna för att hitta rådjurskid, med lyckat resultat.

 

Tipsen som kan rädda kiden från slåtterdöden

35 kid räddade

I Indre Østfolds kommun gjordes goda erfarenheter när man 2020 flög drönare över vallarna innan slåttern.

– I de områden vi använde drönare kördes endast ett rådjurskid ihjäl. Totalt bar vi bort 35 kid från åkrarna, säger Pål Sindre Svae som är viltförvaltare i Indre Østfold, till Jakt & Fiske.

Pål Sindre Svae har blivit kommunens drönarpilot i sökandet efter rådjurskiden. Han säger att det börjat gå snabbare och effektivare i takt med att han blivit allt bättre på att hantera drönaren.

– Det är inte meningen att detta ska vara en kommunal angelägenhet, utan vi har gjort detta för att visa att det är möjligt. Meningen är att lokala jaktvårdsföreningar ska ta över.

 

Sköljmedel räddar rådjur från slåtterdöden

Kostar pengar

På andra håll har lokala jaktvårdsföreningar redan engagerat sig i drönarflygning för att rädda kid undan slåtterdöden.

– Vi har lagt mycket tid på att leta efter rådjurskid under slåttern, men det kräver stora resurser. Drönare är ett effektivt hjälpmedel, säger Adrian Larsson i Stange jaktvårdsförening.

Att flyga med drönare utrustade med värmekamera är alltså effektivt när kid ska räddas. Men det kräver att den som flyger kan hantera utrustningen på ett bra sätt, och den kostar mycket pengar.

Drönare med värmekamera i den lägre prisklassen kostar enligt Jakt & Fiske strax under 30.000 norska kronor, och i Stange funderar man på vilka bidrag som kan sökas för att finansiera utrustningen.

 

Enkel lösning räddar kidet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev