lördag 21 oktober

Viltvård

Publicerad 8 januari 2016 - 12:52

Så stödutfodrar du rådjur

Enligt en undersökning från SLU, Skogsforsk och Uppsala universitet lägger jägare i Sverige ut sammanlagt 265 miljoner kronor på viltutfodring under ett år. Foto: Kenneth Johansson

Jägare är viltvårdare. Och viltvårdare stödutfodrar rådjur de vintrar det behövs.
Så här gör du för att komma igång.

Stödutfodring behövs inte en mild och snöfattig vinter. Rådjuren klarar sig då på egen hand. En sådan vinter kan det vara bättre att spara resurserna till en vinter då rådjuren verkligen behöver din hjälp.

Men om det kommer mycket snö eller blir hård skare under längre perioder kan det däremot bli väldigt besvärligt för rådjuren. Upp till 40 procent av rådjursstammen riskerar då att dö svältdöden om de inte stödutfodras.

Främst är dödligheten hög hos kid, ettåriga djur och äldre djur.

Stödutfodring leder dessutom till förbättrad reproduktion bland rådjuren. Du får alltså fler födda kid om du vårdar rådjuren genom att stödutfodra dem en hård vinter.

Utfodra rådjur med krossat spannmål, pellets eller annat kraftfoder. Pellets är ett mycket bra foder för rådjuren, men tyvärr börjar priset för till exempel Renfor bli väldigt högt.

Att köpa krossat korn eller havre i affären är också dyrt, det kan därför vara en mycket bra affär att höra med någon lokal lantbrukare om de har krossat spannmål till försäljning.

 

 

Ensilage med hög proteinhalt är också ett utmärkt foder. Fördelen med ensilage är att rådjuren får i sig vätska när de äter det. Dessutom är det ett tämligen billigt alternativ som är anpassat till rådjurens behov.

Ställer du ut en hel ensilagebal tar du bort plasten på sidorna och låter plasten sitta kvar på överdelen som ett skyddande tak. Riv gärna loss ensilage från balen med jämna mellanrum och sprid ut det så att fler rådjur får möjlighet att komma åt det åtråvärda fodret.

Nackdelen med att utfodra med ensilage är att det krävs traktor för att få ut en hel ensilagebal.

 

 

Torkade brännässlor eller tidigt skördat hö med bra näringsvärde är också bra rådjurfoder, liksom överbliven frukt från matvaruaffären, eller fällda aspar. Däremot är sent skördat hö med låg proteinhalt inte ett lämpligt rådjursfoder.

Det är aldrig för sent att börja sköta om rådjuren men stödutfodringen får bäst effekt om du börjar i tid och anlägger din utfodringsplats med fri sikt för rådjuren. Detta för att i möjligaste mån undvika att rådjuren attackeras av lodjur vid foderplatsen.

 

Flera automater

Tänk på att sätta ut flera foderautomater eller sprida fodret över ett större område. Om du bara har en automat är risken stor att de unga eller svaga djuren, alltså de som är i störst behov av energitillskott, aldrig får komma fram till automaten och dör av svält intill foderplatserna.

Har du inte utfordrat tidigare under vintern ska du söka upp rådjuren där de är och påbörja utfodringen där. Under vintern hittar du vanligtvis rådjuren i äldre granskog där det finns gott om blåbärsris.

 

Sluta inte för tidigt

Sprid ut fodret i högar över ett mindre område. Har du inte fodrat tidigare under året går det trots allt bra att börja med tillskottsfoder direkt. Lämpligt startfoder är frukt, grönsaker eller pellets. Risken att rådjuren ska föräta sig och dö av kraftfoderförätning är liten.

Oavsett när du inleder stödutfodringen av rådjur är det mycket viktigt att inte sluta med utfodringen för tidigt. Ge rådjuren mat tills de har tillgång till naturlig föda. Ofta försvinner de självmant från utfodringsplatserna när de hittar naturlig föda.

Då återstår det bara att borsta ut överblivet foder ur automaterna och städa. Efter vintern blir det mycket spillning och foderrester runt varje foderautomat eller foderhäck, som det kan vara klokt att kratta ihop och köra bort eller bränna upp. Ibland handlar det om stora mängder.

Undvik vägarna

Tyvärr väljer en del att utfodra på platser där rådjuren tvingas gå över större, hårt trafikerade vägar för att komma åt fodret. Det leder ofta till trafikolyckor med i värsta fall både personskador och trafikdödade rådjur.
Med en smart vald foderplats kan du istället leda rådjuren från trafikerade vägar.
Tänk till innan du anläger din utfodringsplats!

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Podcast
   Landets största podcast om jakt
   Jägarnas annonstorg
   Hundar, prylar och jaktmark
   Älgjakt
   Så blir höstens älgjakt
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Opinion
   Landets hetaste jaktdebatt
   Byggtips!
   Så bygger du en hundgård
   För inloggade!
   Bygg ditt eget jakttorn
   Quiz
   Känner du igen hundarna?

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Samtidigt på JaktPlay

   • Älgjakt i Bergslagen
    by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

    Filmen är inspelad i ett jaktlag i sydvästra Dalarna, och speglar älgjakten i vargmarker, här finns alla jaktliga ingredienser som hör älgjakten till. (447) Inlägget Älgjakt i Bergslagen dök först upp på JaktPlay. […]

   • galt eller sugga?
    by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

    Galt eller sugga? (1519) Inlägget galt eller sugga? dök först upp på JaktPlay. […]

   • Passet
    by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

    Jakt vid Tullgarn med hovjägaren Peter Vilidu. (1183) Inlägget Passet dök först upp på JaktPlay. […]

   • Ett Jaktliv – Majsbomb
    by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

    Alla som sysslar med vildsvinsjakt har väl hört om en majsbomb, dock får jag ofta frågan hur jag gör mina. Därför satte jag ihop ett litet klipp om hur jag gör. (380) Inlägget Ett Jaktliv – Majsbomb dök först upp på JaktPlay. […]

   • Absolut älgjakt 3
    by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

    Följ med Sundellhunting-teamet på spännande löshundsjakt på älg under säsongen 2016–2017. Hela filmen! (1779) Inlägget Absolut älgjakt 3 dök först upp på JaktPlay. […]

   Taggar