onsdag 29 maj

Viltvård

När man bygger foderautomater är det klokt att först såga till allt virke. Hopsättningen med trallskruv och skruvdragare går sedan fort. Foto: Bernt Karlsson

Så bygger du en bra foderautomat för rådjur

Innan snön kommer och utfodringssäsongen drar i gång kan det vara klokt att se över foderautomaterna.

Utgångsmaterialet är ett ark byggplywood (tjocklek 10 millimeter) och några längdmeter träreglar i klenare dimensioner, exempelvis 45 x 25 millimeter. Några millimeter hit eller dit spelar egentligen inte så stor roll, utan som vid allt viltvårdssnickeri gäller regeln att man tager vad man haver.

Istället för byggplywood kan man också använda oljehärdad masonit, men plywood håller väsentligt längre, ger bättre stadga och gör att man kan sammanfoga alla delar med hjälp av trallskruv och skruvdragare.

Börja med att såga till taket eller locket (80 x 60 centimeter), foderbordet (60 x 38 centimeter), framsidan (59 x 40), baksidan (59 x 40) och gavlarna (59 x 25). Observera att gavlarna, som ska ge lutningen åt taket och foderbordet, ska vara snedsågade i ändarna. Lutningen bör göras cirka tio grader. Det räcker för att vattnet ska rinna av taket och fodret i automaten rinna ut på foderbordet allt eftersom djuren äter av det.

Måste fasas

Även hörnreglarna i automaten och den inre listen längst upp, där gångjärnen till locket ska skruvas fast, måste fasas av så det motsvarar den valda lutningen.

Börja med att sätta sarg på foderbordet. Lämplig dimension 35 x 20 millimeter. Bakkanten kan göras litet högre, exempelvis 50 x 20 millimeter, så den ger plats för två skruvar när längdribborna på automatens baksida ska anbringas.

Reglarna ska sticka ut

Skruva sedan fast reglarna (lämplig dimension 45 x 30 millimeter) i gavlarna så de sitter ordentligt. Reglarna ska vara 64 centimeter långa, vilket innebär att de kommer att sticka ut 6 centimeter nertill. Öppningen på 6 centimeter till foderbordet räcker för att pelleterat foder ska rinna ut. Den som använder exempelvis krossad havre bör ta till något större öppning genom att korta gavlarna och framstycket några centimeter.

Skruva sedan fast rygg- och framstycke. Själva foderbehållaren är nu klar.

Använd trallskruv

Nästa steg är att skruva fast foderbordet. Det sker med fyra, långa trallskruvar som dras in genom foderbordet underifrån och in i kortändan på respektive regel. Använd gärna brickor till skruvarna.

När foderbordet kommit på plats är det dags att skruva fast gångjärnen till locket.

Längst upp ska ”ryggstycket” ha reglar på både in- och utsidan. Den invändiga regeln (lämplig dimension 43 x 30 millimeter) måste dess-utom vara fasad så den stämmer in med gavlarnas lutning. I denna regel ska också gångjärnen till taket fästas. Den utvändiga regeln ska svara mot bakkanten på foderbordet och i dessa två reglar skruvas slutligen två vertikala reglar fast. Dessa två reglar fixerar automaten vid fastsättning mot exempelvis en trädstam.

50 centimeter från marken

Foderautomaten sätts upp med hjälp av spännband (ett undre och ett övre) runt de vertikala reglarna och det träd där automaten ska sitta. Anpassa höjden så att avståndet mellan marken och foderbordets överkant är cirka 50 centimeter.

Den ovan beskrivna foderautomaten är anpassad för att rymma en 25-kilos säck torrfoder, renfoder, avrenspellets eller motsvarande.

Om man tänker bygga flera automater är det tidsbesparande att först såga upp allt virke så att man har färdiga byggsatser till de antal automater man behöver. Hopsättningen med hjälp av trallskruv och skruvdragare går sedan fort och kan med fördel överlåtas åt jägarjuniorerna.

Fakta

Helst bör du utfodra rådjuren under hela vinterhalvåret, men det är aldrig för sent att börja.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay