Starka klövviltstammar – men inga betesskador

Jägaren Johan Ringborg tipsar om hur de arbetar för att kunna hålla en stark stam av klövvilt och samtidigt fin, oskadad skog.

– Jag utfordrar klövviltet med ensilage, rågvete, fällda aspar och tallris. Vi viltbehandlar alla tallungskogar och sparar allt löv av rönn, asp, sälg och ek vid röjning och gallring, berättar Johan Ringborg som jagar utanför Valdemarsvik i Östergötland.

– Eventuellt toppar vi nämnda löv. Tallriset tar vi ner med stamkvistningssågen. Mycket lätt att ordna massor av fint foder till älgen. Bara tallriset utmed skogsbilvägarna är tillräckligt. De äter upp riset på några dagar, fortsätter han.

 

”Ingenting gör sig av sig självt! Det krävs vilja och engagemang, kunskap och utrustning, kontinuitet, och villighet att avstå några kronor i nutid.”

 

Enligt Johan Ringborg har de en mycket tät stam av bland annat älg men har ändå i stort sett inga betskador. Det anser han vara tänkvärt.

– Men ingenting gör sig av sig självt! Det krävs vilja och engagemang, kunskap och utrustning, kontinuitet, och villighet att avstå några kronor i nutid. Belöningen är dock stor i form av en bra klövviltstam och samtidigt fin, oskadad skog. Men som vanligt! För mycket och för lite skämmer, konstaterar Johan Ringborg.

Tipsa andra!

Skriv också några rader om hur du eller ni gör när viltet vårdas och om du har något bra viltvårdstips som andra kan ta efter. Mejla in en bild eller ett filmklipp från viltvårdsarbetet till webbredaktionen
@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay