Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning för att utröna om något tjänstefel har begåtts i det så kallade Västmanlandsfallet. Foto: Åklagarmyndigheten

Misstänkt tjänstefel i Västmanlandsfallet utreds av åklagare

En förundersökning om misstänkt tjänstefel i förundersökningen mot männen i det så kallade Västmanlandsfallet har inletts av chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren.
– Vi har inte någon misstänkt person än utan vi ska först ta reda på om det begåtts något tjänstefel i den här utredningen, säger Martin Tidén.

Turerna i det så kallade Västmanlandsfallet har varit många sedan polisens Nationella operativa avdelning, NOA, slog till och grep fyra män den 26 oktober förra året misstänkta för att ha dödat varg, lo och kungsörn.

Misstankarna mot männen gällde inte bara grovt jaktbrott utan också förgöring, alltså att gift skulle ha lagt ut för att förgifta djur.

Polisens och åklagarens bevisning har främst handlat om att hustrun till en av de misstänkta männen skulle ha vänt sig till polisen och påstått att hennes man ägnat sig åt förgöring, en uppgift som hon senare tagit tillbaka.

Kvinnan hävdar att hon vid tidpunkten mådde psykiskt mycket dåligt och har skrivit flera brev till kammaråklagare Lars Magnusson där hon tagit tillbaka alla sina tidigare beskyllningar mot maken och de andra männen.

 

Telefonavlyssning

NOA-polisen hade också ägnat sig åt hemlig telefonavlyssning av företagsledaren Karl Hedins telefon och då misstänkt att Hedin och en 28-årig anställd till honom var ute och jagade varg norr om Surahammar under lunchen den 26 oktober.

Hedin och 28-åringen var under en knapp timme ute i marken för att lyssna efter varg som man fått uppgift om skulle ha hörts i området.

Anledningen till att man ville kontrollera om det fanns varg var en säkerhetsåtgärd då man skulle jaga älg med löshund följande dag.

Under vistelsen i skogen ringde en släkting till Karl Hedin och då han under samtalet bland annat skojade om att man var ute i skogen för att titta efter ”gråben” stärkte det NOA-polisens misstankar mot Karl Hedin och man valde att slå till och gripa den fyra männen under uppseendeväckande former några timmar senare.

En femte man som vid tillfället vistades utomlands grep senare på Arlanda när han återvände hem och även han häktades.

 

”Hemlig källa” ångrade sig

Sedan polisens ”hemliga källa” tagit tillbaka alla sina tidigare påståenden framstår det som om det enda bevis mot Karl Hedin som återstod var de ljudfiler som NOA-polisen spelat in från hans telefonsamtal.

Inför en förhandling gällande beslaget av Karl Hedins vapen i Svea hovrätt krävde Hedins advokat Sven Severin att de inspelade filerna skulle spelas upp i vid förhandlingen.

Det fick till följd att kammaråklagare Lars Magnusson dagen innan förhandlingen själv lyssnade igenom ljudfilerna med sina egna hörlurar och han kunde då konstatera att det som sades på filerna inte stämde överens med de utskrifter av samtalet som NOA-polisen gjort.

I vissa delar av utskrifterna var innehållet förvrängt medan man i andra delar hade skrivit ”ohörbart” där det mycket väl gick att höra vad som sades.

 

Släppte misstankar

Sedan åklagaren Lars Magnusson konstaterat att NOA-polisens utskrift inte stämde med inspelningen släppte han misstanken om att Hedin skulle ha skjutit en varg under lunchrasten den 26 oktober.

Men trots att advokat Sven Severin gång på gång begärt att få ta del av de aktuella ljudfilerna har åklagare vägrat lämna dem ifrån sig.

Åklagarens vägran har nu fått till följd att Sven Severin skrivit till chefen för NOA, Mats Löfving, med kopia till rikspolischefen Anders Thornberg, samt till chefsåklagare Kristina Falk Strand med kopia till Riksåklagare Petra Lundh.

I brevet uttrycker han Karl Hedins oro för att någon plötsligt ska radera ljudfilerna så att det i efterhand inte ska gå att utreda hur NOA-polisen egentligen har agerat.

 

Nu på högsta nivå

Ärendet är nu uppe på högsta nivå både inom polis- och åklagarväsendet och igår beslutade alltså chefsåklagare Martin Tidén från Särskilda åklagarkammaren att inleda en förundersökning för att utröna om något tjänstefel har begåtts.

– Vi har inte någon misstänkt person än utan vi ska först ta reda på om det begåtts något tjänstefel i den här utredningen, säger chefsåklagare Martin Tidén till Svensk Jakt.

Särskilda åklagarkammaren är en nationell enhet inom åklagarmyndigheten som utreder misstänkta brott av polis, åklagare, domare, riksdagsledamöter och andra befattningshavare.

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev