måndag 1 juni

Publicerad 15 maj 2013 - 16:50

Lämna inte en skjuten räv i skogen

Nu när rävjaktssäsongen är i full gång bör alla rävskyttar tänka på att bränna upp eller gräva ner kroppen. Detsamma gäller för grävling och mård som också kan ha trikiner. Och lämna inte räntan efter vildsvin och björn i skogen.

Räven är den främsta bäraren av trikiner i den svenska naturen. Men även hos grävling, mård och björn påträffas då och då trikiner.

Före rävskabbens tid hade cirka 20 procent av alla rävar trikiner. Av de rävar som skjuts i dag är det bara trefyra procent som bär trikiner, men det kan säkert öka igen, tror Torsten Mörner, veterinär och tillika förbundsordförande.

Det här aktualiseras av det vildsvin i Småland som sköts på försommaren, som hade höga trikinhalter. Det hade troligen ätit räv, säger Torsten Mörner.

 

Dödling dos för människa

Vildsvinet som sköts i närheten av Älmhult hade mellan 1 000 och 2 000 larver per gram kött. En dödlig dos trikiner för människa kan vara 5075 larver.
Så du som skjuter räv, grävling och andra djur som kan bära trikiner, eller fångar i fälla och avlivar dem ska ha tänkt efter vad du ska göra med kroppen efteråt.

Ska du gräva, får du gräva djupt, för en räv har inga problem med ett gräva fram ett kadaver som ligger grunt. Även vildsvin kan böka fram ett kadaver om djupet inte är tillräckligt.

Det kan därför vara mer praktiskt att hälla på lämplig tändvätska, bensin till exempel, och sätta eld på kadavret och se till att den brinner upp ordentligt, eller lägga den i platssäck och lämna bland de brännbara soporna. Lämna den i varje fall inte i skogen!

Det är därför också bättre att ta med hela vildsvinskroppen till din slaktbod där du kan ta hand om räntan efter passning. Annars kan man riskera att det blir rundgång på trikinerna, alltså att ett nytt djur får i sig de trikiner som det skjutna djuret eventuellt hade i sig. Och mata inte hunden med räntan eller slaktresterna. I alla fall inte innan du testat vildsvinet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram