fredag 21 juni

[cycloneslider id=”slide-24475″]

Här kommer älgarna simmande år efter år

I månadsskiftet april/maj kan man varje år se massor av älgar som simmar över Ångermanälven vid byn Kullberg. Hittills i år har 122 älgar simmat över älven.

– Älgarna kommer omkring den 20–25 april varje år och sedan håller vandringen i sig i 10–14 dagar, säger Kjell Mähler som driver Kullbergs konferensanläggning och vandrarhem drygt en mil norr om Junsele.
Konferensanläggningen ligger precis där älgarna simmar över Ångermanälven. Där finns en utsiktsplats för att beskåda älgarnas simturer och ägarna för anläggningen har fört statistik över hur många älgar som simmat över sedan 1998. Flest älgar, 206, simmade över år 2011.
2015 var däremot ett bottenår då blott 91 älgar räknades in. Det var då en halvering av antalet älgar jämfört med året innan.
– Det märks att älgstammen gått ned, menar Kjell Mähler.

 

30 älgar på en dag!

Och även i år gick vandringen till en början ganska trögt. Men den 28 april simmade 19 älgar över älven, och den 30 april räknades hela 30 älgar på sin väg från vintervistena.
Till och med den 3 maj hade 122 älgar simmat över älven vid Kullberg i år sedan den första kom simmande den 21 april.
– Men nu är det nog på avtagande så det blir nog inte så många fler den här gången, tror Kjell Mähler.
Älgvandringarna i Kullberg har pågått sedan urminnes tider. I området finns massor av gamla fångstgropar, grävda för att fånga vandringsälg.
– Det är stenhård pinnmo här så de måste ha lagt ner ett enormt jobb när de grävde fångstgroparna, med den tidens redskap. Man förstår att de inte lade ner tid i onödan. Här passerade gott om älg. Både på den tiden och så även idag, säger Kjell Mähler.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev