Såren sitter oftast ovanför hasen på älgarna men tros läka av under hösten. Foto: Anders Johansson

Såriga bakben på flera älgar i norr

Under årets septemberjakt i landets norra delar har det inkommit rapporter om fällda älgar med sår på bakbenen, just ovanför has-spetsarna.

Foton och berättelser vittnar om att såren, som är varierar i storlek, ser ut att vara på väg att läka. Detta är ett fenomen som är relativt välkänt hos älg i Kanadas västra delar och i Alaska, och där såren orsakas av en fluga, kallad älgfluga (moose fly, Hematobosca alcis), vilken är släkt med vanliga hus- och stallflugor. I Sverige är detta fenomen relativt ovanligt, men just i år verkar det som att såriga bakben även förekommer i de norra delarna av landet.

Hos svenska älgar kan det röra sig om bett från den blodsugande stall- eller stickflugan (Stomoxys calcitrans), som förekommer i hela landet men är vanligare bland lantbrukets djur, och kan orsaka stor irritation för nötkreatur och häst. I USA har man räknat fram att dessa flugor orsakar förluster för lantbruksnäringen på nästan 20 miljarder kronor, då drabbade djur ibland tappar i vikt och går ner i mjölkproduktion.

 

Suger blod

Flugorna föredrar att bita och suga blod från bakbenens nedre delar vilket sannolikt är irriterande även för älgar. Förekomsten av flugor tros vara beroende av nederbörd och temperatur, där riklig nederbörd skapar goda förutsättningar för att flugorna skall föröka sig och överleva, vilket kan vara fallet i landet i år. Larverna kan trivas i allt från dynghögar till förmultnande växtmaterial.

Hårlösa och försvagade älgar avlivade

Hos älgar i Nordamerika har man sett att såren på benen läker av efter sommaren och att få eller inga älgar verkar lida av det under senhösten och vintern. För svenska älgar vet man väldigt lite om detta fenomen, eller i vilken utsträckning såren påverkar älgen negativt inför vintern och kommande år.

Ser man sår på fällda älgars bakben och samtidigt även att älgen för övrigt verkar påverkad i hull och med förändringar på inre organ så bör man kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala för att skicka in prover.

 

Jonas Malmsten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev