WWF anser att den svenska vargstammen är hotad av bland annat inavel och illegal jakt och att den därför inte tål någon licensjakt. Foto i hägn: Olle Olsson

WWF: ”Driver på för att få vargjakten prövad i EU-domstolen”

27 vargar får skjutas vid den kommande licensjakten. Alldeles för många, anser WWF. Nu driver organisationen på för att få vargjakten prövad av EU-domstolen.

Peter Westman, WWF. Foto: Birgit Leistmann-Walsh

– WWF anser att beslutet om licensjakt på varg är djupt olyckligt, då problemen med hög inavel kvarstår och spridningen söderut går långsamt. Vi efterlyser ett samordnat arbete för att öka toleransen för varg och minska den illegala jakten som är ett stort hot mot en livskraftig vargstam, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare WWF, till Världsnaturfondens hemsida.

 

Sårbar stam

Vargstammen är liten, sårbar, hotas av inavel och illegal jakt och behöver därmed hanteras med försiktighet, anser WWF som även ser den illegala jakten på varg som ett stort hot mot en livskraftig vargstam.

Landets politiker får en känga även av WWF som ”har tröttnat på att politiken inte har kunnat lösa frågan om en långsiktig förvaltning av varg under de senaste 15 åren, och inte ser ut att kunna göra det framöver heller.”

WWF: Otydlig rovdjurspolitik kan leda till illegal jakt

Nu sätter Världsnaturfonden sitt hopp till den nya förvaltningsplan av bland annat varg som nu arbetas fram av Naturvårdsverket, men tillägger dock: ”för att den ska bli praktiskt användbar krävs dock politiska beslut med ändrad lagstiftning.”

 

Ingen överklagan

Någon överklagan av årets licensjakt kommer inte att göras av WWF. Däremot kommer man att driva på så att frågan om vargjakt avgörs på EU-nivå. Redan 2010 initierade Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF ett så kallat överträdelseärende hos EU-kommissionen för att få den svenska licensjakten prövad.

– Så som situationen är nu gynnas varken människor eller djur. Få människor har förtroende för vargförvaltningen och konflikterna är stora. Dödläget behöver brytas. Därför kommer WWF att driva att den svenska licensjakten prövas av EU-domstolen, säger Peter Westman till Världsnaturfondens hemsida.

 

[totalpoll id=”176777″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev