Politikerna måste ställa sig frågan varför berörda är missnöjda med rovdjurspolitiken, menar Mats Forslund vid WWF.

Politikerna måste ställa sig frågan varför berörda är missnöjda med rovdjurspolitiken, menar Mats Forslund vid WWF.

WWF: Otydlig rovdjurspolitik kan leda till illegal jakt

Ett utbrett missnöje mot en otydlig rovdjurspolitik kan leda till illegal jakt. Det menar Mats Forslund, expert på illegal handel med vilda djur och växter, hos Världsnaturfonden, WWF, som därför efterlyser konkreta åtgärder av landets politiker.
– Politikerna måste ställa sig frågan varför i princip alla berörda är så upprörda och missnöjda med rovdjurspolitiken, säger Mats Forslund.

Enligt Mats Forslund har WWF i många år efterlyst en tydlig rovdjurspolitik som kan accepteras av alla parter, oavsett inställning till de stora rovdjuren.

– I dag är det nästan tvärt om. Ingen är nöjd. Politikerna måste gå till botten med detta och ställa sig frågan: Vad är problemet eftersom så många är så upprörda över vargfrågan efter alla dessa år.

Han menar att det här måste till här och nu.

– Så fort regeringsbildningen är klar måste partierna sätta sig i blocköverskridande samtal och räta ut frågetecken och ändra delar av vår föråldrade lagstiftningen så att rovdjursförvaltningen blir tydlig, långsiktig och förutsägbar, säger Mats Forslund.

 

Vad anser du konkret behöver göras?

– Till exempel måste det redas ut vilken roll viltförvaltningsdelegationerna ska ha. I dag är det nog många som tror att delegationerna fattar detaljerade beslut rörande de stora rovdjuren, men så fungerar det inte i praktiken då de fattar övergripande riktlinjer för förvaltningen. Det är länsstyrelsen som fattar besluten efter samverkan med andra länsstyrelser i samverkansrådet. Det blir en otydlighet kring detta som inte är bra. Vi måste ha en förutsägbar politik som inte bara lappas ihop och där förutsättningarna ändras år från år.

 

WWF har annars gjort sig kända för att överklaga en rad jaktbeslut på stora rovdjur. Så sent som 2015 överklagade ni tillsammans med Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen till exempel licensjakten på varg. Har WWF bytt policy i vargfrågan sedan dess?

– Nej. Vi såg redan då att det finns otydligheter i lagstiftningen som måste redas ut. Politikerna vägrade lyssna på oss och då fanns det bara en väg att försöka påverka, och det var att överklaga vargjakten.

 

Så sent som i år har WWF Norge drivit en rättsprocess mot den norska licensjakten på varg. Vad har du att säga om det?

– WWF Sverige och WWF Norge är skilda organisationer men är båda med i det övergripande internationella WWF-nätverket. De agerar utifrån de nationella förutsättningar som de anser är de bästa. Det är ingenting vi i Sverige kan ha några synpunkter på.

 

När du säger att det finns otydligheter i rovdjurspolitiken. Menar du då bara att WWF är missnöjda med de antalsmål för varg som tagits fram?

– Nej. För WWF är det viktigt att vi har gynnsam bevarandestatus i vargstammen. Därefter måste vargen förvaltas genom en klok, långsiktig och tydlig rovdjurspolitik som kan accepteras av alla, såväl rovdjursförespråkare som de som inte vill ha några rovdjur.

 

Tar dagens rovdjursförvaltning för liten hänsyn till människor?

– Eftersom så många är så missnöjda med rovdjurspolitiken måste politikerna sätta sig ner och lyssna till vad som är problemen och fundera på vad som ska göras för att lösa dessa. Berörda människor måste vara en del av politiken och känna att de har möjlighet att påverka.

 

Du låter nästan som en företrädare för Jägareförbundet när du säger sådär. Har WWF en samsyn med Jägareförbundet i vargfrågan?

– Jag tror att samtliga jägar- och naturvårdsorganisationer har en större samsyn än vad många tror. Vi tycker olika i frågan kring hur många vargar vi ska ha, men i det stora hela är det ganska lite som skiljer oss åt. Hade vi en tydligare rovdjurspolitik tror jag att samtliga intresseorganisationer skulle våga närma sig varandra lite mer än vad som görs i dag, säger Mats Forslund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev