Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har fått en skriftlig fråga om vad regeringen tänker göra för att utöka jakten på skarv. Foto: Kjell-Erik Moseid

Vill se utökad jakt på skarv

EU-kommissionen har öppnat för en mer omfattande jakt på skarv. Så länge inte andra lösningar finns, är det möjligt att ta bort ett större antal skarvar genom jakt, uttalar kommissionen. Med anledning av det vill riksdagsledamoten John Widegren (M) få svar på en skriftlig från landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Riksdagsledamot John Widegren (M). Foto: Riksdagen

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utöka jakten på skarv i Sverige?

Det är frågan John Widegren vill att statsrådet svarar på. Han motiverar:

”Skarven har haft en snabb tillväxt både längs våra kuster och i våra insjöar. I Sverige beräknas antalet till omkring 200.000.

Skarven har en dokumenterad påverkan på fiskbestånden. Skarven konkurrerar därmed med yrkesfiskarna och orsakar dessutom extra kostnader genom skador på fiskeredskap, vilka måste lagas eller ersättas. Stora skarvkolonier leder därjämte till att miljön lokalt tar stor skada.”

EU öppnar för utökad jakt på skarv

Widegren anser att den skyddsjakt som tillåtits har inte varit tillräcklig och Moderaterna har länge varit pådrivande för att utöka jakten på skarv i beståndsreglerande syfte.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev