EU-kommissionen motsätter sig inte att skarven jagas i högre utsträckning i de länder som har problem med växande populationer. Foto: Jan Henricson

EU öppnar för utökad jakt på skarv

EU-kommissionen öppnar för en mer omfattande jakt på skarv. Så länge inte andra lösningar finns, är det möjligt att ta bort ett större antal skarvar genom jakt, skriver kommissionen i ett uttalande.

Frågan om ökad jakt på skarv väcktes av den finske EU-parlamentarikern Teuvo Hakkarainen i en skriftlig fråga till EU-kommissionen. Där beskriver han dels vilka problem de växande skarvpopulationerna orsakar i flera medlemsländer, dels ställer han frågan om skarven kan flyttas i fågeldirektivet för att därmed bli enklare att få till jakt på.

Svaret från kommissionen måste betraktas som positivt av alla de som brottas med problemen skarven orsakar.

Kommissionen skriver att skarvar kan tas bort ”i stort antal” genom jakt, så länge inte bevarandestatusen riskeras, och efter att man undersökt andra lämpliga lösningar för att mildra problemen.

Inte sällan hänvisar medlemsländerna (i Sverige länsstyrelser och Naturvårdsverket) till EU när man ska förklara varför skarven inte kan beskattas hårdare, trots omfattande skador och en stark tillväxt i både kustband och i insjöar.

Nu tycks det alltså som att kommissionen tolkar fågeldirektivet mer generöst, och ger utrymme för jakt i större skala trots att skarven inte är listad som jaktbar art.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev