Vildsvinskött på tallriken i Sävsjö kommuns äldreboenden förväntas leda till ökad jakt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Vildsvinskött på kommunens äldreboenden leder till ökad jakt

Vildsvinskött ska serveras till de äldre i Sävsjö kommun, som ett sätt att hantera vildsvinsstammen i kommunen. Kommunstyrelsen hoppas att åtgärden leder till mer jakt och bättre avsättning för jägarna.

Kommunstyrelsen i Sävsjö kommun har bestämt att boende på kommunens äldreboenden samt de som får mat hemkörd ska erbjudas vildsvinskött vid några tillfällen under 2020. Redan i februari kan det bli verklighet av planerna, skriver Vetlandaposten.

– Vi ser att det finns stora problem med vildsvinsstammen, därför tror vi att detta kan vara en del i att hantera frågan. Vi hoppas också att vårt agerande ska skapa debatt i vårt samhälle i att det finns en efterfrågan av köttet, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD).

 

Positiva effekter

Beslutet kommer efter ett medborgarförslag som har fått stort stöd bland kommunens tjänstemän och politiker.

– Det kan nog också vara roligt för de äldre att bli serverade något annorlunda. Vi hade aldrig kommit på detta själva, så det var ett bra initiativ från medborgaren, säger Stefan Gustafsson.

Faller försöket väl ut kommer även vildsvin att stå på menyn i kommunens skolor. Vildsvinsköttet bedöms vara dyrare än andra alternativ men effekterna för samhället vägde tungt.

 

Stam som växer

Den allt större vildsvinsstammen ställer till problem för trafikanter och lantbrukare och om kommunen köper in och serverar köttet, så kan det leda till mer jakt.

– Eftersom vi bara serverar det vid några tillfällen så ryms det inom ordinarie budget, därför kom vi fram till förslaget väldigt fort. Vi var positiva från första början, säger Alexander Koprivica, måltidssamordnare på kommunens kostenhet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev