Enligt länsstyrelsen kan sådana här mängder sockerbetor inte betraktas som åtling. Förvaltningsrätten har en annan uppfattning och upphäver länsstyrelsens beslut. Foto: Länsstyrelsen

Jägare fick rätt mot länsstyrelsen om sockerbetor till vildsvin

Länsstyrelsen i Jönköpings län gjorde fel när de beslutade att två markägare utanför Tenhult inte fick lägga ut sockerbetor till vildsvin, enligt ett utslag i förvaltningsrätten.

Länsstyrelsen utnyttjade ny lagstiftning då man ansåg att de mängder sockerbetor som lades ut i markerna – flera ton hävdade man – inte kunde ses som åtling för jakt, vilket jägarna hävdade.

Myndigheten motiverade sitt beslut att begränsa utläggningen av sockerbetor med högarna inte bara lockade till sig vildsvin, utan också annat vilt, med risk för ökade skador på intilliggande åkermark och på växande skog. Man menade också att viltolyckorna blev fler på riksvägen som finns i närheten.

Beslut om vildsvinsåtling överklagas

Beslutet överklagades och nu rapporterar Sveriges Radio Jönköping att förvaltningsrätten upphäver länsstyrelsens beslut.

Rätten går på jägarnas linje och konstaterar att mängden betor som läggs ut inte innebär att risken för viltolyckor och skador på andra grödor är så stor att den ska förbjudas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev