Den i Sverige nyupptäckta skadegöraren rotgallnematoder innebär stora bekymmer vid odling av potatis och morötter. Jordbruksverket varnar för att den kan spridas till nya områden med sockerbetor som läggs ut som viltfoder.

Två markägare i Jönköpings län som lagt ut stora mängder betor ålades att frakta bort betorna. Nu har markägarna överklagat länsstyrelsens beslut. Foto: Marie Gadolin

Beslut om vildsvinsåtling överklagas

Två markägare som lagt ut stora mängder betor för att locka vildsvin till sina fastigheter har efter beslut av länsstyrelsen i Jönköpings län ålagts att frakta bort betorna. Nu har markägarna överklagat beslutet.

Länsstyrelsens bedömning var att mängden betor också innebär att åteln göder både vildsvin och annat vilt, och att det i sin tur kan drabba jordbruksgrödor på angränsande fastigheter. Det bedömdes också öka risken för viltolyckor i trafiken.

 

Förbjuder åtling – sockerbetor ska fraktas bort

Det är Sveriges Radio P4 Jönköping som nu berättar att de båda markägarna överklagat beslutet. Markägarna skriver i sitt överklagande att länsstyrelsens beslut strider mot jaktförordningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev