David Nilsson som organiserar Jägareförbundets vildsvinshjälp i Kalmar var själv ute hos en hjälpbehövande lantbrukare där han sköt en skaplig galt. Foto: Privat och Martin Källberg

Vildsvinshjälpen tar fart i Sydsverige

Premium

I Kalmar län har Jägareförbundet kommit igång bra med den nya satsningen Vildsvinshjälp. David Nilsson som är ansvarig förtroendevald är nöjd med utvecklingen, och han räknar med att fler lantbrukare ansluter sig.

Men inget bra som inte kan bli bättre. När en lokaltidning hade ett reportage om Vildsvinshjälp hörde genast ytterligare tre lantbrukare av sig, och nu finns ett 30-tal jägare och nästan tio lantbrukare anslutna till organisationen.

– Men vi hoppas på att andra också får upp ögonen för vilken hjälp vi erbjuder om de har problem med vildsvin. Jag tror och hoppas att fler tillkommer i takt med att informationen om Vildsvinshjälp sprider sig i bondeleden, säger David Nilsson.

Han är ansvarig för Vildsvinshjälp i Kalmar län som förtroendevald i Jägareförbundet. Tillsammans med jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus har de organiserat lämpliga jägare som anmält sitt intresse, och parat ihop dessa med hjälpsökande lantbrukare.

 

Nöjd lantbrukare

David Nilsson har själv varit ute på uppdrag på en gård i Slakmöre i norra delen av länet. Han och jaktkamraten Karl Sjöström har vid några tillfällen bevakat åkermarken hos en lantbrukare som uppskattade hjälpen som Jägareförbundet erbjuder.

– Hon tyckte det var mycket bra att vi kom. Och att vi kom till hennes hjälp så snabbt. Det var en bit att åka eftersom vi bor i Trehörningen, men eftersom marken skulle hägnas in var det ingen tid att förlora. Och där är gott om vildsvin, vi har sett djur vid varje tillfälle.

David Nilsson kunde också skjuta en skaplig galt när de båda vaktade åkermarken en kväll. Något som inte direkt påverkade jägarnas förhållande till den skadedrabbade lantbrukaren negativt.

Vildsvinshjälp omgärdas av en del pappersexercis. David Nilsson tycker att det är bra, eftersom båda parter ska kunna känna sig trygga. Det handlar ju ofta om att jägarna kommer till nya marker, med ägare och jakträttsinnehavare som de inte sedan tidigare är bekanta med.

 

Jägareförbundet tar ansvar

Avtalet som båda parter undertecknar handlar bland annat om att jägaren ska försäkras om att både markägare och eventuell annan jakträttsinnehavare ska godkänna jakten, att jägaren ska informeras om gränserna och att fordon får användas för att forsla ut skjutna vildsvin.

För jägarens del gäller att denne åtar sig att hålla markägare och jakträttsinnehavare informerad om vilka som deltar i jakten, att jaktledare är utsedd och att eftersökshund finns tillgänglig. Mer om hur avtalet är utformat kan läsas på Jägareförbundets hemsida vildsvinshjalp.nu.

– Jag tror på Vildsvinshjälp och hoppas verkligen att skadedrabbade lantbrukare drar nytta av att jägarna ställer upp. Från Jägareförbundets sida är det också ett sätt att visa att vi bryr oss, och att vi tar de skador som vildsvinen orsakar bönderna på allvar, säger David Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev