Med vildsvinshjalp.nu organiserar Jägareförbundet jägare som med kort varsel kan ställa upp för att hjälpa lantbrukare som har problem med vildsvin i grödorna. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundet hjälper lantbrukare med vildsvinsskador

Med nyinrättade tjänsten och organisationen vildsvinshjalp.nu vill Svenska Jägareförbundet hjälpa lantbrukare som drabbas av vildsvinens härjningar. När brukaren får bekymmer med vildsvin i grödorna ska jägare på kort tid finnas på plats för att motverka skadorna.

Genom att gå in på webbadressen vildsvinshjalp.nu ska lantbrukaren som inte har möjlighet att själv skydda sina åkrar kunna anmäla att han eller hon behöver hjälp. Jägareförbundet förmedlar sedan kontakten med jägare som är beredda att med kort varsel rycka ut till åkermarker och vallar. På webbsidan kan också jägare anmäla sitt intresse om de vill bidra till att minska skadorna på jordbruket.

– Lantbrukaren behöver bara fylla i ett formulär på webbsidan. Därefter ordnar förbundet att han kommer i kontakt med en jägare som kan hjälpa till, säger jaktvårdskonsulent Jesper Einarsson.

 

Flera vinster

För att klara jobbet har Jägareförbundet i länen med etablerade vildsvinsstammar byggt en beredskapsorganisation med jägare. Om efterfrågan från lantbrukarna blir stor kommer organisationen att växa.

Magnus Rydholm, kommunikationschef på Jägareförbundet, hoppas mycket på vildsvinshjalp.nu. Foto: Jan Henricson

– Vi ser inte några problem med att få intresserade jägare att ställa upp i organisationen. Hur stor efterfrågan är från lantbrukets sida är svårare att sia om, men jag hoppas att de som har bekymmer inte drar sig för att använda vår tjänst, säger Magnus Rydholm som är kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet.

Magnus Rydholm ser flera vinster med förbundets satsning.

– Den första och viktigaste är att drabbade lantbrukare får hjälp. Samtidigt visar vi att jägarna tar skadorna vildsvinen orsakar på allvar, att Jägareförbundet tar ansvar, samt att jägarna klarar att förvalta vildsvinsstammen.

 

En gratis tjänst

Vildsvinshjälpen ska vara gratis för både lantbrukare och jägare. Genom att föra samman drabbade lantbrukare med jägare handlar det istället om att hjälpa varandra.

– Lantbrukaren bör hjälpa till att med skapa så bra förutsättningar för jägaren som möjligt, det kan handla om att det finns jakttorn eller att se till att det finns öppningar i grödorna så att det går att skjuta vildvin. Jägarna ställer upp och vaktar åkrarna, säger Jesper Einarsson.

Jaktvårdskonsulent Jesper Einarsson beskriver vildsvinshjalp.nu som gratis. Varken jägare eller lantbrukare ska betala något. Foto: Jan Henricson

Från Jägareförbundet sida hoppas man att initiativet ska leda till en bättre dialog mellan jägare och lantbrukare. För att förvaltningen ska bli bättre krävs en ökad förståelse mellan intressena.

– Vildsvinen håller inte bara till på en gård, de rör sig över stora områden och därför är samarbetet så viktig. Inte bara mellan jägare och lantbrukare utan också mellan markägarna, säger Magnus Rydholm.

 

En viktig roll

Han ser vildsvinshjalp.nu delvis som ett komplement till de lokala grupper med jägare som sedan tidigare har organiserat sig för att hjälpa traktens lantbrukare.

– Men det finns lantbrukare med vildsvinsproblem som inte har sådana kontakter. För dem kan vildsvinshjalp.nu spela en viktig roll, säger Magnus Rydholm.

Jägareförbundet menar att alla parter har mycket att vinna på att den nya organisationen utnyttjas.

– Vildsvinhjalp.nu kommer att skapa jakttillfällen och hjälpa lantbrukarna med att minska skadorna från vildsvin. Vi hoppas att både jägare och lantbrukare ska se positivt på initiativet, säger Jesper Einarsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev