En ung jägare fick tillsammans med sin pappa uppleva en varg som kom i pass och far och son gjorde inget misstag utan fällde vargen, en av de fyra som fälldes under söndagens jakt i Snösjöreviret.

Vargjakten i Gullsjön stoppas, trots att bara tre av sex vargar på licenstilldelningen har skjutits. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vargjakt stoppas trots att halva tilldelningen återstår

Länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarnas län stoppar jakten i Gullsjön, trots att bara tre av totalt sex tillåtna vargar har skjutits. Som skäl anges att det saknas spår som visar att alfahanen eller andra vargar i reviret rör sig i området.

Länsstyrelserna pekar i beslutet på en risk för att vargar från omkringliggande revir kan röra sig i området, och att det skulle kunna leda till att fel vargar skjuts i det jaktområde som beslutats.

”Då reviret omges av andra revir, bland annat ett revir som innefattar individer som betecknas som genetiskt viktiga, ökar risken att vargar som inte tillhör det ursprungliga reviret vandrar in i området. För att jakten ska bedrivas kontrollerat och efter de utpekade vargarna inom Gullsjöreviret anser länsstyrelsen därför att mer underlag behöver samlas in innan eventuell jakt kan fortsätta,” skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

 

Ska inventeras

Jakten är därmed avlyst. Skulle det efter nya spårningar visa sig att den revirmarkerande hanen eller annan varg från Gullsjöreviret uppehåller sig i området så ska det i så fall bekräftas med dna innan jakten kan återupptas.

– Vi fortsätter att samla in vargspillning och här hoppas vi få hjälp av medborgare i området. Sedan kommer vi att skicka det för dna-analys, och ser till att det får hög prioritet så vi får snabba svar, säger Maja Widell, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev