Publicerad 12 januari 2022 - 13:19

En ung jägare fick tillsammans med sin pappa uppleva en varg som kom i pass och far och son gjorde inget misstag utan fällde vargen, en av de fyra som fälldes under söndagens jakt i Snösjöreviret.

Vargjakten i Gullsjön stoppas, trots att bara tre av sex vargar på licenstilldelningen har skjutits. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vargjakt stoppas trots att halva tilldelningen återstår

Länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarnas län stoppar jakten i Gullsjön, trots att bara tre av totalt sex tillåtna vargar har skjutits. Som skäl anges att det saknas spår som visar att alfahanen eller andra vargar i reviret rör sig i området.

Länsstyrelserna pekar i beslutet på en risk för att vargar från omkringliggande revir kan röra sig i området, och att det skulle kunna leda till att fel vargar skjuts i det jaktområde som beslutats.

”Då reviret omges av andra revir, bland annat ett revir som innefattar individer som betecknas som genetiskt viktiga, ökar risken att vargar som inte tillhör det ursprungliga reviret vandrar in i området. För att jakten ska bedrivas kontrollerat och efter de utpekade vargarna inom Gullsjöreviret anser länsstyrelsen därför att mer underlag behöver samlas in innan eventuell jakt kan fortsätta,” skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

 

Ska inventeras

Jakten är därmed avlyst. Skulle det efter nya spårningar visa sig att den revirmarkerande hanen eller annan varg från Gullsjöreviret uppehåller sig i området så ska det i så fall bekräftas med dna innan jakten kan återupptas.

– Vi fortsätter att samla in vargspillning och här hoppas vi få hjälp av medborgare i området. Sedan kommer vi att skicka det för dna-analys, och ser till att det får hög prioritet så vi får snabba svar, säger Maja Widell, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i pressmeddelandet.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram