En varg som fällts i Tinäsetreviret som delas mellan Gävleborg och Dalarna. Foto: Kristoffer Pettersson

Två av åtta vargar skjutna – länsstyrelsen avlyser jakten

När det beslutades om jakt i Tinäsetreviret, som delas mellan Dalarna och Gävleborg, fick åtta vargar fällas. Nu har två vargar fällts och jakten har avlysts – för det finns inga mer spår.

Under förra inventeringsperioden konstaterades en familjegrupp i Tinäset-reviret. Länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg beslutade i slutet av september att reviret skulle ingå i årets licensjakt.

Men sedan årets inventeringssäsong startade, 1 oktober, har det inte funnits några tecken på att reviret kvarstår.

Tiken har inte hittats alls under årets inventering och hanen har via DNA hittats i Västmanland, där han går med en annan tik.

Nytt par i reviret

I samma område som Tinäsetreviret har det dock konstaterats två andra vargar. En tik från grannrevirets Igelsjöns första kull och en hane från det norska gränsreviret Ulvåa.

Under licensjaktens andra dag fälldes två vargar, en hane och en tik. Därefter har inga nya spår konstaterats i området, varpå Länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg i samråd med jaktledningen valt att avlysa jakten.

Jakten avlyst

På sin hemsida skriver Länsstyrelsen Gävleborg: ”Då reviret omges av andra revir finns en risk att vargar som inte tillhör det ursprungliga reviret vandrar in i området. Länsstyrelsen avlyser därför jakten.”

– Skulle det visa sig att det inte är de tidigare kända vargarna som fällts eller att vargar från det utpekade reviret uppehåller sig i området och det kan bekräftas genom DNA finns möjlighet att jakten kan återupptas, säger Simon Viklund, vilthandläggare, på myndighetens hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev