Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson talade på tisdagen utanför riksdagen, på Mynttorget i Stockholm. Foto: Martin Källberg

Vargbudkavle överlämnad till riksdagen

TEXTEN HAR UPPDATERATS Under tisdagen överlämnades den budkavle om en förändrad rovdjurspolitik till riksdagen som Svenska Jägareförbundet och sju andra organisationer står bakom.
– Vi representanter från de organisationer som är här tycker inte lika i alla frågor, men vi har en gemensam bottenplatta som vi enats kring, sa Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson.

”Tålamodet är slut – politikerna måste ge besked”, var budskapet från Svenska Jägareförbundet. Foto: Martin Källberg

Vid överlämnandet, som hölls på Mynttorget utanför riksdagshuset, deltog representanter för samtliga riksdagspartier förutom Liberalerna och Vänsterpartiet.

Jägareförbundet överlämnar krav till politiker

Peter Eriksson sa att nu är tålamodet slut och han menade att en kraftigt minskad vargstam är en förutsättning för den gröna omställningen då de gröna näringarna på landsbygden måste skyddas.

Mynttorget, Stockholm, tisdag eftermiddag. Foto: Martin Källberg

– En rejäl minskning av vargstammen måste ske redan i vinter, sa Peter Eriksson.

Välbesökt vargmöte när förbundets budkavle gick vidare

Efter Peter Erikssons inledningsanförande talade Thomas Ekberg, Föreningen Sveriges jägare:

– Vi är cirka tio miljoner människor i Sverige och alla vill ha trygghet i skolan, på våra arbetsplatser och i samhället i övrigt. Därför satsar politikerna enorma summor på att bekämpa brottsligheten och skjutningarna i städerna. Men på landsbygden bor det nästan 1,5 miljoner människor och där krävs det inga miljarder för att återfå tryggheten utan bara kloka beslut när det gäller vargförvaltningen.

Thomas Ekberg, Föreningen Sveriges jägare. Foto: Martin Källberg

– Människor ska inte behöva vara rädda att skicka barnen till skolbussen, inte vara rädda när de släpper sina djur på bete eller rädda när de stryker kopplet från jakthunden, sa Thomas Ekberg.

”Varför genomförs inte besluten?”

Även Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas riksförbund, vill ha en kraftig minskning av vargstammen och efterlyste också förenklade regler när det gäller skyddsjakt på varg.

Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas riksförbund. Foto: Martin Källberg

Jenny Wik Karlsson, Svenska samernas riksförbund, pekade på att man i en utredning från 2013 slog fast att rennäringen inte skulle behöva acceptera förluster till rovdjuren på max tio procent.

Jenny Wik Karlsson, Svenska samernas riksförbund. Foto: Martin Källberg

– Men vad har hänt? Varför ser man inte till att besluten genomförs? Rennäringen klarar inte av förluster på grund av rovdjur på mellan 20 och 40 procent som vi har i dag, sa Jenny Wik Karlsson.

Oskygga vargar i Sjundareviret

Gunnar Palme från Sveriges Jordägareförbund pekade på att vargen numera har blivit tämligen ”urban”.

– Jag bor i det kanske mest kända reviret i Sverige, Sjundareviret, och där går vargarna knappast undan längre när man kommer, sa Gunnar Palme.

Gunnar Palme, ordförande i Sveriges Jordägareförbund. Foto: Martin Källberg

Gunnar Palme berättade också att i hans område har många fårbönder tvingats upphöra med sin verksamhet på grund av vargförekomsten.

Jordägareförbundets ordförande  tog också upp hur länsstyrelsen sätter upp sådana begränsande regler om det någon gång skulle beviljas skyddsjakt att det i praktiken blir omöjligt att skjuta någon varg.

Carina Wenngren, Svenska Fåravelsförbundet. Foto: Martin Källberg

Carina Wenngren från Svenska Fåravelsförbundet påminde politikerna om att riksdagen redan 1993 enades om en handlingsplan för biologisk mångfald, för att slå vakt om den svenska husdjursavel som hon nu menade är hotad på grund av varg.

– Vargen är inte på något vis hotad, men det är många av våra husdjursraser.

Någon enstaka jaktkritisk motdemonstrant dök upp på Mynttorget under tisdagseftermiddagen. Foto: Martin Källberg

Politikernas tur

Efter att de arrangerande organisationernas företrädare hade fått säga sitt var turen kommen till de politiker som slutit upp på Mynttorget för att ta emot budkavlen.

Daniel Bäckström från Centerpartiet åskådliggjorde hur vargen drabbar landsbygden genom att berätta hur tilldelningen i hans jaktlag förändrats.

Daniel Bäckström, Centerpartiet. Foto: Martin Källberg

– Tidigare brukade vi ha tolv vuxna älgar i tilldelning, i dag har vi tre, sa han.

Bäckström menade att vargstammen måste ner till 170 vargar som ett etappmål, och att avskjutningen måste ske främst där stammen är som tätast.

– Beslutet om Nato-ansökan gick på några veckor, men att något ska hända när det gäller vargförvaltningen tar år efter år, sa han.

Ett misslyckande

John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna, menade att det är ett misslyckande för samhället varje gång en bonde eller djurägare tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av vargattacker.

John Widegren, Moderaterna. Foto: Martin Källberg

Widegren sa att Moderaterna är en garant för att en förändring av den svenska rovdjurspolitiken, framför allt när Sverige i nästa steg ska ta fajten med byråkraterna i Bryssel om vargförvaltningen.

John Widegren krävde också att skyddsjakt ska tillåtas direkt efter den första vargattacken.

”En demokratifråga”

Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna, menade att frågan om vargförvaltningen i grunden är en demokratifråga, där det svenska folkets vilja ska gälla – och inte vad någon i Bryssel tycker.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna, mottar en budkavle från Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson. Foto: Martin Källberg

– Svenska föräldrar ska kunna låta sina barn leka i trädgården utan att behöva ha en klump i magen. Det är en fråga om demokrati och frihet att landsbygdsbor själva ska få bestämma om sin tillvaro, sa Mattias Karlsson.

Gemensam förvaltning med Norge

Kjell-Arne Ottosson, Kristdemokraterna, varnade för att vargfrågan bidrar till att stad och land dras alltmer isär från varandra.

Han menade också att förvaltningen varg i måste ske gemensamt mellan Sverige och Norge.

Kjell-Arne Ottosson, Kristdemokraterna. Foto: Martin Källberg

– Vargen i mina hemtrakter i Värmland har ingen aning om på vilken sida om gränsen han befinner sig – därför behövs en gemensam förvaltning, sa Kjell-Arne Ottosson.

MP: ”Inget tydligt samband”

Torbjörn Nilsson från Miljöpartiet menade att det inte finns något tydligt samband mellan vargtätheten och antalet vargangrepp på tamdjur.

Torbjörn Nilsson, som tidigare var ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, sitter numera i Miljöpartiets partistyrelse. Foto: Martin Källberg

Han ansåg också att staten borde betala ut ersättning för det merarbete som djurägare tvingas utföra, som exempelvis röja under staket när man drabbas av varg.

S: Skyddsjakt i förebyggande syfte

Socialdemokraterna representerades av Alexander Ojanne som själv hade upplevt hotet från varg.

– Jag var med min bror och jagade och då fick vi höra över radion att en passkytt sett en varg. Samtidigt upptäckte vi att brorsans tik Diva var på väg åt det hållet. Det var skräckblandad stund innan vi fick tag på hunden, berättade Ojanne.

Alexander Ojanne, Socialdemokraterna. Foto: Martin Källberg

Enligt Alexander Ojanne vill Socialdemokraterna att skyddsjakt ska kunna beviljas även i förebyggande syfte, alltså innan ett angrepp har skett.

Den ursprungliga budkavlen, från vårens manifestation i Falun, överlämnades till politikerna av representanter för Jägareförbundet Dalarna. Foto: Martin Källberg

Förutom Svenska Jägareförbundet står Lantbrukarnas riksförbund, Svenska Samernas riksförbund, Föreningen Sveriges jägare, Jägarnas riksförbund, Svenska Kennelklubbens jakthundskommitté, Sveriges Jordägareförbund samt Svenska Fåravelsförbundet bakom budkavlen.

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev