Sveriges riksdag sedd från Mynttorget. Foto: Martin Källberg

Jägareförbundet överlämnar krav till politiker

På tisdag kommer Svenska Jägareförbundet och en rad andra organisationer att överlämna en budkavle för en bättre rovdjurspolitik till politiker utanför Sveriges riksdag, på Mynttorget i Stockholm, skriver Jägareförbundet på sin hemsida.

Tidigare under våren och sommaren har ett antal offentliga möten och manifestationer ägt rum på flera håll i Mellansverige. Budkavlen, men krav på en förbättrad rovdjurspolitik, har passerat alla dessa platser, och människor har skrivit under på de krav som den innehåller.

På tisdag, den 30 augusti, når budkavlen sin slutdestination: riksdagen i Stockholm. Ett antal organisationer som står bakom arrangemangen på de olika orterna kommer då att överlämna budkavlen till inbjudna politiker på Mynttorget, skriver Jägareförbundet på sin hemsida.

 

”Tålamodet är slut”

Peter Eriksson.

– Vi vill skicka en tydlig signal till politikerna att de ska genomföra sina beslut. Tålamodet är slut, säger förbundsordförande Peter Eriksson.

De organisationer som samarbetar kring budkavlen är Svenska Jägareförbundet, Sveriges Jordägareförbund, Kennelklubbens jakthundskommitté, Lantbrukarnas riksförbund, Svenska samernas riksförbund, Föreningen Sveriges Jägare, Jägarnas riksförbund och Svenska fåravelsförbundet.

Kraven som ställs till politikerna är bland annat förenklad skyddsjakt, minskad vargstam och att vargen listas som förvaltningsbar i EU:s art- och habitatdirektiv.

 

Jaktmotståndare mobiliserar

Organisationerna bakom budkavlen hade valt att inte utannonsera tisdagens tillfälle, för att inte riskera att jaktmotståndare skulle anordna motdemonstrationer.

Information om arrangemanget har ändå sipprat ut från arrangörsorganisationerna, jaktfientliga grupperingar har fått kännedom om arrangemanget – och mobiliserar nu för att locka människor till motdemonstration på Mynttorget på tisdag.

– Vi backar inte. Vi står upp för vad våra medlemmar tycker oavsett om det blir motdemonstrationer. Men vi vill genomföra detta lugnt och städat – utan bråk, säger Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson på förbundets hemsida.

–  Budkavlen handlar om vargförvaltningen – eller brist på sådan. Riksdag och regering har fattat nya beslut under vår och sommar, vilket är bra. Men det räcker inte med beslut, de måste genomföras. Vi har väntat i nio år på att de ska genomföra fattade beslut. Det är dags att visa handling, säger Peter Eriksson.

 

”Många som oroas över utvecklingen”

Klockan 14.00 på tisdag, den 30 augusti, inleds arrangemanget på Mynttorget i Stockholm.

– Vi ska överlämna budkavlen. Vi vill visa politiken att det är många organisationer, företag och privatpersoner som oroas över utvecklingen och understryka behovet att genomföra förändringar. Tillsammans representerar vi väldigt många människor.

– Vargen är en samhällsfråga, som inte bara får beslutas av forskare och Naturvårdsverket – frågan är större och viktigare än så, säger Peter Eriksson på Jägareförbundets hemsida.

 

Överlämning av krav

Arrangemanget kommer att äga rum på Mynttorget i Stockholm tisdag 30 augusti klockan 14.00.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev