I maj förra året hittades två tjuvskjutna vargar som dumpats i vattendrag, den ena i Västerdalälven, den andra i havet i Bohuslän. Arkivbild: Johnny Olsson

Tjuvskjutna vargar dumpades i vattnet

I maj förra året hittades en tjuvskjuten varg vid ett kraftverk i Dalarna. Varghanen härstammar från Närsenreviret utanför Vansbro. Några veckor senare hittades en skjuten varg dumpad i havet utanför Gullmarsfjorden norr om Göteborg.

Den 10 maj hittades en tjuvskjuten varg vid kraftverket i Eldforsen vid Västerdalälven, knappt en mil söder om Vansbro.
Det var personalen vid kraftverket i som upptäckte att en varg fastnat i ett av reningsgallren intill vattenkraftverket.
En förundersökning om grovt jaktbrott inleddes. Vargen skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion. Där konstaterades att vargen blivit skjuten och att den blivit träffad på vänster sida och att kulan gått ut genom höger bogblad.

Det var personal vid vattenkraftverket som upptäckte den tjuvskjutna vargen. Foto: Polisen

Det var personal vid vattenkraftverket som upptäckte den tjuvskjutna vargen. Foto: Polisen

Vargen identifierades

Därefter har Sveriges lantbruksuniversitet analyserat DNA-prov från den skjutna vargen och konstaterat att provsvaren matchar med en tidigare identifierad varg som var född 2013 i reviret Närsen, som är beläget i Vansbro kommun, söder om Dala-Järna.

Polisen har ännu inga spår efter vem eller vilka som ligger bakom tjuvjakten.

Den illa tilltygade vargen som hittades vid ett kraftverk utanför Vansbro var en hane från Närsenreviret. Foto: Polisen

Tyder på varg

Endast tre veckor efter händelsen i Dalarna upptäckte försvarets röjdykare, som var ute på övningsuppdrag, ett paket på havsbotten nära Gullmarsfjorden på Västkusten.

En tjuvskjuten varg hade lindats in i en presenning tillsammans med tyngder.

Polisen inledde en förundersökning eftersom det fanns misstankar om att det rörde sig om illegal jakt på rovdjur.

 

Förruttnad kropp

I SVA:s obduktionsprotokoll står följande att läsa: ”Vid obduktionen påvisades en mycket grov skalle, stora tänder som är måttligt slitna och oklippta klor samt en kindtand som är felställd (fynd som indikerar att djuret är en varg).”

Vid obduktion och röntgenundersökning vid SVA hittades ett flertal metallfragment i bröstkorgen förenliga med kulrester efter skottskada.

 

Vilket revir

Kroppen var starkt förruttnad. DNA-prov är inskickade, bland annat för att säkerställa att det verkligen rör sig om en varg och i så fall från vilket revir den härstammade.

Det troliga är att vargen kommer från Kroppefjällreviret eller Kynnefjällreviret.

– Men det är än så länge bara spekulationer, säger kammaråklagare Åse Schoultz.

 

Svårt att utreda

Åse Schoultz. Foto: Lars-Henrik Andersson

Hon berättar att det är svårt att utreda jaktbrott och att det är få fall som blir uppklarade i så motto att någon person fälls i domstol.

Varje år polisanmäls ett 50-tal brott rörande illegal rovdjursjakt. 2016 polisanmäldes 64 misstänkta brott och året dessförinnan 70.

 

Tjuvskjuten järv

Förutom de tjuvskjutna vargarna jobbar Åse Schoultz även med ett fall som handlar om en tjuvskjuten järv i Jämtland. Den hittades runt den 10 september förra året i ett skogsområde som ägs av Bergviks skog.

Åse Schoultz fick dock kännedom om händelsen först när SVA kontaktade henne.

 

Grovt jaktbrott

Enligt obduktionen hade järven dött av ett kulskott som träffat i övre bröstryggen. I fallet med den tjuvskjutna järven pågår nu en förundersökning gällande grovt jaktbrott.

– Järven är förmodligen skjuten under första älgjaktveckan, och vi ska nu höra personer i jaktlaget om de hört eller sett något, säger Åse Schoultz.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev