Foto: Ingemar Pettersson

Svensk-norskt forskningsprojekt på vilt förlängs i två år

Nu förlängs det svensk-norska samarbetet om en utökad samordning av viltförvaltning över gränserna. Grensevilt 2 bygger på det tidigare projektet Grensevilt, men ska även studera effekter av vindkraft på viltet och jakten.

Det är den regionala EU-fonden Interreg Sverige-Norge som finasierar Grensevilt 2 där Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Høgskolen i Innlandet (INN) i samarbete med länsstyrelserna i Dalarna och Värmland och motsvarande myndigheter i Norge ingår.

Enligt ett pressmeddelande från SLU ska det tvååriga projektet sikta ”på en utökad och förbättrad, gränsöverskridande, adaptiv förvaltning av älg i gränsregionerna i Dalarna, Värmland och norska Innlandet. En förvaltning som bygger på bättre kunskap om älgarnas vandringsmönster och effekter av predation från varg och järv i relation till andra intressen som skogsbruk och jakt.”

 

Vindkraftens påverkan

En annan del i projektet är hur vindkraft påverkar olika viltpopulationer och vilka konsekvenser det får för viltförvaltningen. Det är tidigare inte känt hur vindkraftsutbyggnad påverkar beteendet hos viltet. Därför ska Grensevilt 2 studera rörelsemönster hos gps-försedda älgar, järvar och vargar i områden med vindkraft.

– Dessutom vill vi undersöka hur en utbyggnad av vindkraft påverkar jakten på älg samt jägarnas inställning till utbyggnad av vindkraft genom att genomföra intervjuer med jägare, säger forskaren Camilla Wikenros, i pressmeddelandet från SLU.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev