Skogsbolaget Mellanskog hoppar av det svensk-norska projektet Grensevilt. Foto i hägn: Olle Olsson

Mellanskog lämnar svensk-norskt projekt

Mellanskog hoppar av resursgruppen för det treåriga svensk-norska projektet Grensevilt, rapporterar Nya Werlmandstidningen, nwt.se.

Projektet ska samla kunskap för en gränsöverskridande, inkluderande och konfliktdämpande förvaltning av älg, varg och järv i gränsområdet mellan Sverige och Norge.

– De projektansvariga har med sitt agerande vid bestämmandet och val av medlemmar i resursgruppen visat att de inte i första hand haft eller har målet att överbrygga motsättningar mellan de i området som berörs av de bägge parlamentens beslut om varg, säger Christer Karphammar, länsviltsansvarig i Värmland för skogsägarföreningen Mellanskog, till nwt.se.

 

Motsatt effekt

Han är mycket kritisk till upplägget.

– Totalt handlar det om brist i projektets vetenskapliga grund och research. Det som skulle leda fram till konfliktdämpning mellan olika intressen ser ut att få motsatt effekt. Att EU lägger 12 miljoner i projektet, som totalt omsätter 20 miljoner kronor, är rena slöseriet, säger han till tidningen.

 

Rovdjursföreningen bjöds in

Christer Karphammar är också starkt kritisk till varför skogsägarna och fårägarna inte fick någon inbjudan att delta i arbetet.

– Däremot var det självklart för projektledningen att bjuda in Rovdjursföreningen.

Projektledare på svensk sida i Grensevilt, är Camilla Wikenros, vargforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Det är tråkigt att Mellanskog tar det här steget. Vi har ingen prioriteringslista vilka som ska vara med i vårt arbete, säger hon till Nya Wermlandstidningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev