Vargtiken som hittades död obducerades den 8 januari. Redan då konstaterades att vargen sparkats till döds av en älg. Foto: Norska Veterinärinstituttet

Forskare: ”Ren slump att två vargar dödats av älg”

Premium

Vargtiken i Bograngenreviret hittades död den 6 januari 2020 och obducerades två dagar senare. Tiken är den andra sändarförsedda vargen i projektet Grensevilt som har dödats av älg.
– En ren slump. Två döda vargar är dessutom ett för litet antal för att dra några vetenskapliga och statistiska slutsatser, säger Håkan Sand, fältansvarig forskare vid Grimsö forskningsstation.

I december 2018 skickade en sändarförsedd varg mortalitetlarm från en plats norr om Sysslebäck i norra Värmland. Det var hanen i Juvbergetreviret och den hittades död. Efter obduktion vid SVA konstaterades att vargen hade blivit ihjälsparkad av en älg.

I början av januari 2020 inträffade samma sak, då också tiken i Bograngenreviret hittades död efter ett mortalitetslarm. Efter en lång och omfattande undersökning har forskarna i Grensevilt, norsk polis och norska Veterinärinstituttet konstaterat att även denna varg sparkats till döds av en älg.

Ännu en varg bekräftat dödad av älg

Märklig slump

Håkan Sand, SLU.

Under våren uppgav forskargruppen i Grensevilt att man försett tolv vargar med sändare under det pågående projektet, och för närvarande har enligt Håkan Sand fem-sex vargar aktiva sändare.

Ingen av de vargar som försetts med sändare har dödats illegalt.

Att däremot två av tolv vargar sparkats till döds av älg är, enligt Håkan Sand, oväntat. Förvånande för att händelserna inträffar så tätt inpå varandra i näraliggande revir och för att det aldrig tidigare hänt att en sändarförsedd varg dödats av älg.

Det finns enligt Håkan Sand relativt få fynd av vargar som dödats av andra djur.

– Det är mycket märkligt, det ska jag erkänna. Men en ögonblickshändelse, säger Håkan Sand.

 

Forskningsrapport

När det gäller illegal jakt finns det däremot dokumentation och vetenskapliga slutsatser. Under våren presenterade SLU en forskningsstudie som pekar på en ökande illegal jakt på varg i Sverige. Studien baseras bland annat på data från sändarförsedda vargar under perioden 2001–2017. Under de åren har cirka 200 vargar haft sändare, och ingen av vargarna har sparkats till döds av älg.

Däremot har 20 vargar konstaterats illegalt dödade i undersökningen, där de sändarförsedda vargarna har ingått i en grupp med totalt 444 revirmarkerande och dna-identifierade vargar i Sverige.

I studien konstaterade forskarna att den illegala jakten står för merparten av de 21 procent av vargstammen som varje år försvinner utan förklaringar som legal jakt, naturlig dödlighet eller trafikdödade vargar.

Studie visar: Utbredd illegal jakt på varg minskar med ökad legal jakt

Studien presenterades under våren 2020. Håkan Sand ser ingen anledning att ompröva forskargruppens slutsatser.

– Den illegala jakten är omfattande och ökande över tid, det har vi visat. Det är klart att vi har en omfattande illegal jakt på varg, säger Håkan Sand.

 

Revirstrider vanliga

I Alaska och Kanada där jakt på varg inte påverkar populationen är det i stället revirstrider och skador som uppstår under jakt som reglerar vargstammen. I Sverige har forskarna räknat med att det kan inträffa både revirstrider och dödsfall i samband med attacker på älg och andra djur. Men det har inte tidigare registrerats bland vargar med sändare, och hur omfattande den dödligheten är har inte beräknats.

Att två vargar under lite drygt ett års tid konstaterats dödade av älg påverkar inte bedömningen.

– Om vi över tid upptäcker fem–sex vargar som dödats av älg så kan det påverka våra slutsatser om några år, om fem år, men två vargar är för lite, säger Håkan Sand.

Han är också försiktig i sin analys av vad som kan leda till händelser där vargar dödas av älg. Om det är en utveckling där älgar har blivit mer aggressiva och har lärt sig att försvara sig mot varg, eller om det är andra faktorer som spelar in.

– Det vet vi för lite om, säger Håkan Sand.

Sändarnas mortalitetslarm ledde forskarna till de döda vargarna.

 

Hur stor är chansen att ni hittar andra vargar som sparkats till döds av älgar?

– Minimal, säger Håkan Sand.

– Det är väl om folk rör sig i naturen och hittar dem, eller om vi hittar dem under spårning men jag skulle bedöma chansen som mycket liten.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev