Den döda vargtiken undersöktes på fyndplatsen av forskare och polis. En polisutredning har inletts. Vargen på bilden är från en annan händelse och har inte med den döda vargtiken att göra. Foto: Olle Olsson

Sändarförsedd varg hittades död

Premium

En sändarförsedd vargtik som ingår i forskningsprojektet Grensevilt har påträffats död. Platsen för fyndet har undersökts av polis och kroppen har skickats på obduktion, samtidigt som en polisutredning inletts av norsk polis.

Föräldradjuren i Bograngenreviret har tidigare försetts med sändare som ett led i den forskning som forskare från Norge och Sverige bedriver i projektet Grensevilt.

Bograngen i norra Värmland ingår i projektet och är ett av flera gränsrevir som delas av Norge och Sverige. Under vintern har föräldradjuren uppehållit sig frekvent på den norska sidan av reviret.

Döda vargen blev ihjälsparkad

Utredning pågår

Håkan Sand, SLU.

Det var också där som tiken påträffades död. Uppgifterna om vad som hänt är försiktiga, men sändarna som sätts på djuren har ett så kallat mortalitetslarm som innebär att det skickar signaler om djuret ligger stilla en längre tid.

I det här fallet var vargen död när den återfanns.

– Det pågår en polisundersökning, det är praxis i sådana här fall, men jag törs inte säga så mycket, säger Håkan Sand, vargforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, med koppling till Grimsö forskningsstation.

 

Norska myndigheter

Håkan Sand vill inte kommentera om det finns synliga skador, tecken på skottskador eller annat yttre våld, på den döda vargen.

– Den påträffades på norsk sida, och då är det norska myndigheter och norsk polis som sköter utredningen, säger Håkan Sand.

Han vill heller inte kommentera om det har varit föryngring i reviret under 2019.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev