Troligen var det en älgspark som satte stopp för varghanens liv. Arkivbild: Mostphotos

Döda vargen blev ihjälsparkad

Varghanen i Juvbergetreviret dog en naturlig död. Miljöåklagare Lars Magnusson har under dagen avskrivit alla misstankar om grovt jaktbrott och avslutat förundersökningen, då vargen troligtvis dog efter att den blivit sparkad av en älg.

Den 26 november hittades hanen i Juvbergetreviret död norr om Sysslebäck i Värmland. Att vargen återfanns berodde främst på att den ingick i det så kallade Grenseviltprojektet och hade en sändare runt halsen.

Som Svensk Jakt kunde berätta under onsdagen ingick varghanen som en av totalt åtta sändarförsedda vargar i projektet. Tiken i Juvberget har också ett halsband med sändare.

 

Hittade kroppen

När vargen dog i slutet av november startade den så kallade mortalitetssändaren, och en naturbevakare vid länsstyrelsen i Värmland letade rätt på kroppen.

Vargkroppen skickades till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala för obduktion. Samtidigt inledde miljöåklagare Lars Magnusson en förundersökning om grovt jaktbrott.

Under torsdagen tog miljöåklagaren beslutet att lägga ner utredningen.

– Vargen har röntgats och obducerats. Den har skador orsakade av yttre våld i bröstkorgen och huvudet. Veterinärerna bedömer att den har blivit sparkad av en älg, säger Christina Hallin, presskommunikatör vid polisen Bergslagen.

 

Finns det något som tyder på en skottskada?

– Nej, det finns inga tecken på skottskador, inga kulor eller fragment av kulor och inga frakturer. SVA och miljöåklagaren gör bedömningen att den dött av yttre våld framkallat av naturliga orsaker, säger Christina Hallin.

Håkan Sand.

Håkan Sand, fältansvarig forskare vid SLU och Grenseviltprojektet, har inte fått information om att förundersökningen lagts ner. Han vill därför inte kommentera händelser kring den döda vargen, men säger att det är mycket ovanligt att vargar blir ihjälsparkade av älgar.

– Det förkommer säkert, men vi har inget fall bland märkta vargar som vi kan härleda till att de blivit ihjälsparkade, säger Håkan Sand.

Under onsdagen fanns också frågor kring tiken i Juvbergetreviret, där Håkan Sand inte var säker på om hon fortfarande var i livet.

– Jag var inte helt uppdaterad. Hon har varit borta ett tag, men för några dagar sedan fick vi in signaler från hennes sändare. Hon är fortfarande kvar i reviret, säger Håkan Sand.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev