Bograngentiken är den andra vargen i projektet Grensevilt som har sparkats till dös av älg. Foto: SNO

Ännu en varg bekräftat dödad av älg

Premium

I början av januari i år hittades en av projektet Grensevilts märkta vargar död på norsk sida av gränsen. Nu har obduktionsrapporten blivit offentlig, och den visar att vargtiken blev ihjälsparkad av en älg. Det är den andra av ett mindre antal märkta vargar i projektet som har hittats dödade av älg.

Grensevilt publicerar informationen på sin hemsida. Den norska polisen har under fem månader utrett en misstänkt grov olaga jakt på tiken i Bograngenreviret. Men obduktionen slår fast att det inte handlade om illegal rovdjursjakt.

Tiken dog i samband med en attack på en älg, som försvarade sig.

 

Lång utredning

”Polis kopplas automatiskt in när sändarförsedda vargar avlider och där vi inte kan fastställa någon tydlig dödsorsak och därför har resultaten från obduktionen dragit ut på tiden,” skriver Grensevilt på sin hemsida.

Misstankarna om att vargen dött av förgiftning eller illegal jakt visade sig grundlösa. Polisen har avskrivit alla sådana misstankar.

”Obduktionen visar att tiken dog av inre skador orsakade av kraftigt våld. Observationer på platsen där hon återfanns tyder på att hon har dödats i samband med en attack på älg,” skriver Grensevilt.

Svensk Jakt skrev om händelse i januari 2020.

Sändarförsedd varg hittades död

Det här är den andra av tolv vargar försedda med sändare i projekt Grensevilt som har dött efter att älg försvarat sig med sparkar. I december 2018 hittades hanen i Juvbergetreviret död norr om Sysslebäck i norra Värmland. Båda vargarnas sändare var försedda med så kallat mortalitetslarm som larmar när djuret ligger stilla på samma plats under lång tid.

Döda vargen blev ihjälsparkad

Hög dödlighet

Även då misstänkte forskarna i Grensevilt att det låg illegal jakt eller förgöring genom gift bakom vargarnas död.

Att två vargar i en forskningsstudie dör på grund av att de sparkats av älg under en pågående attack tolkas av forskarna själva som en ren slump.

Svensk Jakt söker fältansvarige Håkan Sand vid Grimsö/SLU för en kommentar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev