Valparna i Östmarkareviret hittades efter tips från allmänheten. Inavelsgraden beskrivs som extremt hög efter em parning mellan tiken och en av hennes tidigare valpar. Foto: Statens naturoppsyn (SNO)

Flera vargkullar hittade i Norge

Inventeringssäsongen för varg har inte startat än, men redan nu står det klart att Norge har tre helnorska vargföryngringar. En kull är dessutom född i Juvbergetreviret som delas med Sverige.

Tiken i Östmarkareviret har inte haft följe med någon vuxen revirhävdande varg, men genom dna har forskarna nu slagit fast att kullen är resultatet av en parning mellan tiken och en av förra årets valpar.

Den revirhävdande tiken i Östmarka är själv resultatet av en parning mellan far och dotter.

– Så vi kan fastslå att det är en extremt hög inavelsnivå i det reviret, säger Öystein Flagstad, genetiker på Rovdata.

 

Tips och sändare

I en nyhetsartikel på rovdata.se, som är en del av Norska institutet för naturforskning, NINA, berättar myndigheten att en föryngring har hittats i Östmarkareviret utanför Oslo.

Kullen och lyan lokaliserades genom tips från allmänheten.

Tidigare har valpar konstaterats i Mangen- och Letjenna-reviren, samt i Juvberget som delas med Sverige.

Statens Naturoppsyn, SNO, har genom att följa sändarförsedda vargar studerat lyorna och i Mangen har det fötts fyra valpar, i Letjenna sju valpar och i det senast undersökta Östmarka räknades fem valpar.

 

Inventerar under vintern

Inventeringsperioden för varg startar den 12 oktober och pågår fram till den sista mars. Det är också då, och på spårsnö, som de flesta vargföryngringar konstateras men med hjälp av tips och ett antal sändarförsedda vargar har norska myndigheter redan nu fått fyra föryngringar bekräftade.

Förra året föddes valpar i åtta helnorska revir och i fem revir som delas med Sverige i den så kallade ”ulvezonen”.

Vargar i Norge

Norska stortingets beståndsmål för varg är 4-6 årliga vargkullar i Norge och i gränsrevir, varav minst tre kullar ska vara födda i helnorska revir. Föryngringar utanför ”ulvezonen” ska inräknas. Dessutom ska kullar som föds i gränsrevir mellan Norge och Sverige räknas med en faktor på 0,5.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev