Vargstammen i Norge är stabil. Elva föryngringar har hittats under vintern och i huvudsak finns vargarna i vargzonen som gränsar till Sverige och Värmland. Fem av reviren delas mellan länderna i så kallade gränsrevir. Foto: Olle Olsson

Norska vargar i gränsrevir

Vargstammen i Norge ökar marginellt i den senaste inventeringen. Totalt hittades elva vargföryngringar under vintern, där fem kullar delades med Sverige i så kallade gränsrevir.

Det är norska Rovdata som presenterar resultaten från vinterns inventering. Totalt har man registrerat mellan 103 och 106 vargar i Norge. 56 av dem anses som helnorska, och övriga har identifierats på båda sidor om den svensk-norska gränsen. Sammantaget räknas 8,5 föryngring som norska efter fördelning av gränsreviren.

Samtliga gränsrevir delas med Värmland.

 

Påverkar Värmland

Det är också i det här området som de allra flesta vargarna finns, i den norska vargzonen längs den svenska gränsen i sydöstra delarna av Norge. Gränsreviren som ligger som ett pärlband längs gränsen mot Sverige och Värmland är Varåa, Kymmen, Magnor, Skillingmark och Römskogsreviret.

Stortingets mål för den norska vargstammen är mellan fyra och sex föryngringar.

Minst tre av kullarna ska vara födda i helnorska revir.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev