Foto i samband med en tidigare sövning av varg.

Foto i samband med en tidigare sövning av varg. Arkivfoto: Olle Olsson

Forskare sövde varg – som bet veterinär i armen

Vid en sövningsaktion av varg gick det med bedövningspil skjutna djuret genom isen, tinades sedan upp i en pick-up och avslutade med att bita en veterinär i armen.

Jaktjournalen berättar om en sövningsaktion på varg som kunde ha slutat illa för både varg och även en veterinär på plats. Enligt tidningen inträffade flera incidenter när forskningsprojektet Grensevilt i söndags skulle märka en varg i Norrsjöreviret i trakterna av Ulriksberg i sydvästra Dalarna.

Direkt efter att vargen skjutits med en bedövningspil ska den ha gått igenom isen vid ett mindre vattendrag. Om den sedan tog sig upp ur vattnet av egen maskin är oklart men däremot tvingades man värma upp vargen i en pick-up eftersom den riskerade att kylas ned till kritiska temperaturer.

 

Lindriga skador

När vargen omsider vaknade ska den ha bitit tag i armen på en norsk veterinär som var med vid vargsövningen. Enligt personal vid Grensevilt ådrogs sig veterinären bara lindriga skador.

Håkan Sand, forskare och projektledare för Grensevilt, försöker tona ner händelserna.

– Det var nog inte så dramatiskt – jag tror att han kom upp ur vattnet själv. Men jag kan inte detaljerna, för jag var inte med i helikoptern, säger Håkan Sand till Jaktjournalen.

– Det händer lite då och då att de hamnar i vatten. De springer långt och ibland ut på isar som inte bär, fortsätter Håkan Sand.

 

Sparkades ihjäl

I slutet av november hittades en varghane i det värmländska Juvbergetreviret död. Vargen hade försetts med sändare av Grensevilt och det var tack vare sändaren som vargen kunde hittas. Obduktion visade att varghanen förmodligen sparkats ihjäl av en älg.

Grensevilt

Det treåriga projektet Grensevilt har fått 24 miljoner kronor av bland andra EU och målet ska vara att minska gränsbarriärerna för skandinavisk viltförvaltning. Det är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och norska Høgskolen i Innlandet (INN) som har fått pengarna.

Grensevilt ska ta bland annat ta reda på hur älgarnas vandringsmönster ser ut och hur mycket älg vargarna tar. Kunskapen man får är tänkt att utgöra en grund för en gränsöverskridande flerartsförvaltning av älg, varg och järv i inre Skandinavien.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev