Forskningsprojektet ”Grensevilt” har sövt älgar i norra Värmland trots att älgjakten inte är avslutad i området. Foto: Kjell-Erik Moseid

Forskningsprojektet ”Grensevilt” har sövt älgar i norra Värmland trots att älgjakten inte är avslutad i området. Foto: Kjell-Erik Moseid

Forskare sövde älgar innan älgjakten avslutats

Som ett led i forskningsprojektet ”Grensevilt” har ett antal älgar och vargar sövts i norra Värmland, trots att älgjakt fortfarande pågår i området.
– Jag hade inte koll på det, det är olyckligt och vi får ta upp det till diskussion, säger Håkan Sand, projektledare för det treåriga svensk-norska projektet.

Det treåriga forskningsprojektet Grensevilt har startat i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. Under de senaste veckorna har ett antal älgar och vargar försetts med sändare i Dalarna och Värmland, och bland annat har helikopter använts för att hitta och söva djuren.

Håkan Sand, SLU.

 

Älgjakt pågår

I Dalarna avslutades älgjakten den sista januari, men i Värmland pågår fortfarande älgjakten. Den avslutas först den 28 februari.

Jägare som Svensk Jakt varit i kontakt med beskriver hur flera helikoptrar flugit över deras jaktmarker utan någon form av information.

– I Dalarna slutade älgjakten den sista januari, och jag hade inte koll på att den fortfarande pågick i Värmland, säger Håkan Sand.

 

Beklagar misstaget

Han beklagar det inträffade, men anser inte att det finns någon egentlig risk för att älgjakten ska påverkas.

– Vi har noterat att älgjakten inte är avslutad, men vi avbröt inte arbetet. Jag tror inte att det är så många som jagar nu så vi körde på som planerat, säger Håkan Sand.

Med några dagar kvar av årets älgjakt i Värmland anser han också att det hela har löst sig utan komplikationer.

– Men vi kommer att ta upp frågan till diskussion. Det är dumt om vi får en kollision där man fortfarande jagar, säger Håkan Sand.

 

Miljoner till forskning

Budgeten för projektet är satt till 24 miljoner kronor. Under tre år ska varg, järv och älg följas i gränstrakterna mellan Sverige och Norge för att få en bättre bild av hur de påverkar varandra. Det gäller inte minst älgens vandringar i området.

Målet är att märka 36 älgar, några järvar samt vargar från 3–5 revir.

– Nu har vi märkt elva älgar och fyra vargar. Vargarna kommer från reviren Norrsjön, Tansen och Flisberget, säger Håkan Sand.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev