Jägare i Aneby älgskötselområde tar emot livmoder och äggstockar från fällda kor och kvigor för undersökning. Viktigt är att man också får en underkäkshalva för åldersbestämning, samt uppgifter om slaktvikten. Foto: Jan Henricson

Större insamling som hjälp till älgförvaltningen

För att få kunskap om hur den torra sommaren påverkar nästa års reproduktion tar jägare i Aneby älgskötselområde emot och analyserar livmoder och äggstockar från älgar som skjuts på Småländska höglandet.

Forskning efter den torra sommaren 1992 visar att antalet födda älgkalvar minskar året därpå. Men torrsommaren då var inte alls lika extrem som den vi haft i år.

För att redan nu undersöka älgstammens reproduktion 2019 uppmanas jägarna att undersöka livmoder och äggstockar på hondjur som skjuts i höst. Något som svenskjakt.se berättat om här.

 

Kräver vana

Men eftersom det krävs vana och kunskap för att kunna se den så att säga förtida dräktigheten erbjuder sig nu jägare i Aneby älgskötselområde att ta emot och analysera insamlat material.

– I Aneby har vi gjort dessa analyser i många år och hjälper gärna till med att ta fram uppgifter ur ett större material, säger Ingemar Kastensson, som tagit initiativ till insamlingen.

 

Inte komplicerat

Att ta rätt på livmoder och äggstockar från ett hondjur är inte särskilt komplicerat, särskilt inte för jägare som är vana vid att ta ur fällda djur. På den schematiska bilden längst ner i texten visas hur organen är placerade.

Ingemar Kastensson i Aneby älgskötselområde samlar in provmaterial från årets älgjakt. Foto: Jan Henricson

– Livmodern med livmoderhornen är ganska enkla att se. Äggstockarna som är mycket små sitter i den hinna som hänger fast vid livmodern. I de fall det blir fel har det oftast putsats bort, så ta hellre med för mycket än för lite, säger Ingemar Kastensson.

 

Notera slaktvikt

Viktigt är att ta med en underkäkshalva och notera hondjurets slaktvikt, för att kunna ställa reproduktionstalet i relation till ålder och kondition.

– Sedan är det bara att kontakta mig för att komma överens om leveransen. Jag räknar med att vi ska få in material från åtminstone ett 50-tal hondjur fällda på Höglandet. Omfattningen måste vara så stor för att vi ska kunna säga något säkrare om vad vi har att förvänta oss nästa år, säger Ingemar Kastensson.

 

Stor betydelse

På länsstyrelsen i Jönköping uppskattar man Anebyjägarnas initiativ och är villig att i sina utskick till jägarna informera om hur de ska göra för att bidra till den aktuella forskningen.

– Reproduktionen har förstås stor betydelse för älgförvaltningen. Att redan i höst få kunskap om hur nästa års kalvning påverkats av torrsommaren vore värdefullt, säger vilthandläggare Ingemar Sjöberg.

 

Väg lever och njure

Ingemar Kastensson passar i sammanhanget på att uppmana jägarna att bidra med uppgifter till den biobank som älgforskaren Jonas Malmsten vill bygga upp. Något som svenskjakt.se skrivit om här.

– Väg levern och vänster njure, notera kalv eller vuxen samt kön och slaktvikt. Jag kan ta emot även dessa uppgifter för vidareförmedling, säger Ingemar Kastensson.

 

Så här gör du

Livmoder med två äggstockar tas tillvara från vuxna hondjur. Vid urtagningen följer man könsorganet (slidan) inåt från den yttre könsöppningen. Slidan ligger som ett rör strax intill ändtarmen.

Ett stycke in finns en pungliknande bildning, urinblåsan. Innanför den ligger livmodermunnen som känns som en förhårdnad där slidan går över i livmodern. Livmodern är delad i två så kallade horn.

Från hornens spetsar fortsätter sedan äggledarna mot äggstockarna som ligger fästade i en hinna intill livmodern. Äggstockarna är mer eller mindre runda förhårdnader som varierar i storlek 1–3 centimeter beroende på om de varit aktiva. De kan vara svåra att hitta hos unga älgkor som ännu inte brunstat.

 

Hellre för mycket än för lite

Livmodern skärs loss med ett snitt (streckad linje på teckningen här nedan) strax framför urinblåsan och innan livmodermunnen. Vid osäkerhet ta hellre med för mycket än för lite.

Observera att livmoderns storlek och utseende varierar. En ettårskviga har oftast en ganska späd livmoder jämfört med en äldre ko.

Hos ett dräktigt hondjur ökar livmoderns storlek snabbt och under en senare delen av jaktsäsongen är den avsevärt mycket större än i oktober.

För den ovane kan den här schematiska bilden vara till hjälp när livmoder och äggstockar ska tas tillvara. Foto: Jan Henricson

Kontaktuppgifter

Till jaktlag, jaktledare och jägare på Småländska höglandet som vill bidra till älgforskningen. Frys in provmaterialet – livmoder och äggstockar samt en underkäkshalva omgående. Notera slaktvikt. Ta kontakt med Ingemar Kastensson, Aneby, för överenskommelse om leverans, frakt eller upphämtning på 0730 476 033 eller ikastensson@gmail.com.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev