I samband med att älgkon passas plockas livmoder, äggledare och äggstockar försiktigt ur och läggs åt sidan för vidare undersökning. Foto: Jan Henricson

Nästa års kalvning kan undersökas redan nu

Genom att undersöka älgkors livmödrar och äggstockar kan jägarna redan i år få förkunskap om hur den torra sommaren slagit mot älgstammen i ett längre perspektiv, hur den påverkar nästa års reproduktion.

Vinsterna med en sådan förkunskap skulle vara stora. Om skötselområden och förvaltningsområden får veta vilken reproduktion som är att vänta kan planer revideras med hänsyn till dessa siffror innan nästa års jakt inleds.

Älgforskaren Jonas Malmsten ser gärna att sådana uppgifter samlas in av jaktlag i södra Sverige. Det handlar om att bedöma livmödrar och att spåra äggblåsor och gulkroppar i äggstockar för att få kännedom om fällda kor skulle ha fått kalvar nästa år, och att sätta det i relation till älgstammen som helhet.

Problemet är att det inte är alldeles enkelt. Det krävs att jägarna har gjort sådana undersökningar tidigare för att en större och jämförande undersökning ska vara möjligt.

 

Fler områden måste till

Aneby älgskötselområde har sedan länge undersökt reproduktionen hos hondjuren som skjuts där. Jägarna är beredda att bidra till forskningen om effekterna av sommarens torka.

– Självklart är vi det. Problemet är att vi skjuter för få kor för att få ett säkert underlag. Fler områden måste delta, säger Ingemar Kastensson i Aneby älgskötselområde, som var den som lanserade idén om en bredare insamling av uppgifter till Jonas Malmsten.

I Aneby älgskötselområde är jägarna vana att undersöka fällda älgkors reproduktion och Ingemar Kastensson ser gärna att fler områden där jägarna har kunskapen ställer upp för att bidra. Foto: Jan Henricson

Och fler områden finns. Inom till exempel projekt Höglandsälgen undersökte man när projektet pågick älgkornas äggstockar. Så där finns den praktiska kunskap som krävs.

Jonas Malmsten erinrar sig också områden i både Värmland och Västergötland där jägarna sedan tidigare vet vad de ska titta efter.

– I samband med urtagningen ska man ta rätt på livmoder, äggledare och äggstockar. Äggstocken är hos en stor ko inte större än en liten valnöt. Hos en kviga är den ännu mindre, som en kidneyböna ungefär.

 

Värdefull information

Organen ska behandlas med försiktighet. På livmodern kan man se om kon varit dräktig tidigare – för en kviga gäller att den är slät och fin och ganska kort, medan den hos en ko som tidigare haft kalv är upp mot 20 centimeter lång med en något skrynklig yta.

Jonas Malmsten.

– I äggstockarna tittar jag efter äggblåsor, gulkroppar och ärr efter tidigare dräktighet, säger Jonas Malmsten.

Han bedömer att ett större insamlat material kan ge värdefull information om hur reproduktionen kommer att påverkas nästa år. Tidigare forskning har visat att torra somrar med dåligt bete innebär färre födda kalvar året därpå.

– Jo, det vet vi, men det vore mycket intressant att redan nu få kännedom om vad vi har att förvänta oss till nästa år efter den här extremt torra sommaren, säger Jonas Malmsten.

Han ser gärna att jaktlag och skötselområden som har erfarenhet av att undersöka äggstockar hos älgkor tar kontakt med honom på jonas.malmsten@slu.se eller 073-564 66 64.

Mer om reproduktion

I SLU:s älgförvaltningsmanual om reproduktion kan den intresserade hitta mycket mer om insamling och undersökning av reproduktionsorgan. I samma manual finns information om annan viktig fakta i älgförvaltningen – åldersbestämning.

Manualen kan laddas hem från SLU:s hemsida genom att klicka här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev