Foto: Lars-Henrik Andersson

Instruktion för jägarhjälp till forskningen

Genom att ta hand om och undersöka livmoder och äggstockar hos fällda älgkor kan man redan i höst få en bild av hur nästa års reproduktion påverkas av den torra sommaren. Nu finns en instruktionsfilm om hur man tar rätt på organen.

I förra veckan berättade svenskjakt.se att jägare i Aneby älgskötselområde erbjuder sig att samla in och analysera fortplantningsorgan från älgkor som skjuts på Småländska höglandet under höstens jakt.
Man behöver livmoder och äggstockar från åtminstone ett 50-tal djur för att få ett så stort material att man med någorlunda säkerhet kan säga om och hur älgstammens reproduktion nästa år påverkats av den extremt torra sommaren.

Att analysera organen kräver specialkunskaper, men att ta rätt på dem kan göras av alla jägare.

I artikeln beskrivs var livmoder och äggstockar är placerade och vad jägaren måste tänka på när de skärs loss. Men som alltid är det svårt att förklara något sådant i text och bilder. Att se det utföras i verklighet eller på film är mer effektivt.

 

Foto: Jonas Malmsten

 

Därför har älgforskaren Jonas Malmsten under de första dagarnas jakt tagit fram en sådan film, som vi nu publicerar här ovan. Han har också gjort korta upplysande filmer om hur man på livmodern kan se om älgkon varit dräktig tidigare, och genom att studera äggblåsor i äggstockarna kan se att kon ännu inte har gått i brunst, med mera.

När organen tagits tillvara, tillsammans med en underkäkshalva för åldersbestämning, är det bara att stoppa det i frysen, notera slaktvikten, och kontakta Anebyjägarna för att komma överens om leverans.

Kontaktuppgifter nedan.

Kontaktuppgifter

Till jaktlag, jaktledare och jägare på Småländska höglandet som vill bidra till älgforskningen.

Frys in provmaterialet – livmoder och äggstockar samt en underkäkshalva omgående. Notera slaktvikt. Ta kontakt med Ingemar Kastensson, Aneby, för överenskommelse om leverans, frakt, upphämtning på telefonnummer 073-04 76 033 eller per mejl på ikastensson@gmail.com.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev