Om älgen vet vi det mesta, men kunskapen om vad inälvor väger i förhållande till ålder, kön och storlek är bristfällig. Därför ska ett större material samlas in under höstens jakt. Foto: Jan Henricson

Vikter på inälvor till nytta för polisen

Vad väger levern och en njure på en vuxen älg? Vad väger organen på en kalv? Kan man dra generella slutsatser som säger att inälvorna hör till det ena eller andra djuret? I höst ska en större insamling göras för att få svar på frågorna.

Vi vet genom en omfattande forskning under årtionden det mesta om älgen.

För den som söker kunskap finns mycket information från skjutna och sövda älgar om konturlängd, slaktvikter, fetthalt i benmärg, halslängd, bröstomfång, med mera.

Men något som såvitt känt är undandragit sig intresse är vad djurens inälvor väger i förhållande till ålder, kön och kroppsstorlek.

Viltforskaren Jonas Malmsten.

– Därför vill jag bygga upp en sorts biodatabank för älg. Mig veterligen har ingen vägt inre organ och sammanställt uppgifter om det, säger älgforskaren Jonas Malmsten som förklarar sitt intresse med forskarens nyfikenhet.

 

Från norr och söder

Under årens lopp har han också fått frågor från olika håll, från jägare och polis, som gör att han ser en nyttoaspekt med att samla in och katalogisera inälvsvikterna i förhållande till djuren de kom från.

Uppgifterna kan vara bra att ha, till exempel när polisen på en slaktplats ska avgöra om det är en fjoling eller en kalv som tjuvskjutits. Kunskapen skulle också kunna undanröja begynnande frön till osämja mellan grannlag.

Jonas Malmsten hoppas genom sina kontakter med jägare i jaktlag och skötselområden få in uppgifter från både norr och söder.

– Om jag får napp från alla håll blir det vikter från Småland, Skåne, Mälardalen, Härjedalen, Gästrikland, Hälsingland och Jämtland till att börja med.

 

Hjärtat får dröja

Inledningsvis samlar Malmsten in vikter på njure och lever, eftersom andra organ vanligtvis inte lämnas i skogen och som ibland är sönderskjutna.

Han avstår från att ta in vikter på hjärtan eftersom de dels skärs av på olika sätt, dels måste sköljas rena på blod. Något som gör att det på grund av hanteringen kan slå fel på både gram och hekto.

– Det är inte omöjligt att jag lägger ut ”banken”, men jag börjar med att sammanställa allt och se till att de statistiska förhållandena fungerar så att man med väldigt stor sannolikhet verkligen kan säga att organet kommer från en vuxen eller kalv, säger Jonas Malmsten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev