Viltskadecenters tumregler för skyddsjakt på varg har stoppat ännu en ansökan om skyddsjakt.

Viltskadecenters tumregler för skyddsjakt på varg har stoppat ännu en ansökan om skyddsjakt. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Sökte skyddsjakt på problemvarg – nekades av länsstyrelsen

Premium

Två hundar har på kort tid dödats av vargar från Tönsenreviret. Så sent som den 19 september ansökte en privatperson utanför Bollnäs om skyddsjakt på varg i ett område som antas ligga inom reviret. Länsstyrelsen sa nej.
Nu har en ny ansökan skickats in.

I den första skyddsjaktansökan framhölls att vargarna var ovanligt närgångna och till ansökan bifogades en lista med sex vargobservationer mellan den 2 och den 9 september.

Viltskadecenter: Våra tumregler för skyddsjakt på varg fungerar ibland

På måndagen sa länsstyrelsen i Gävleborgs län nej till ansökan. Som skäl för avslaget framhöll myndigheten Viltskadecenters så kallade tumregler som beskriver hur de definierar en oskygg varg. Bland annat står där att endast angrepp på människa omedelbart ska leda till skyddsjakt.

 

Viltskadecenters rekommendationer för åtgärder mot närgångna vargar.

Länsstyrelsen skriver i sitt avslag att myndigheten har tagit emot ett 20-tal rapporter om synobservationer av varg i området den senaste månaden. Vid ett tillfälle ska en varg ha rört sig mot en person med hund och stannat på cirka 40-50 meter från personen. Vargen upplevdes oskygg och personen blev väldigt skärrad.

Men någon skyddsjakt blev det alltså inte.

Ny attack från problemvargar – drever dödad och uppäten

Däremot dödades en drever av varg i närområdet på söndagen, den attacken kände inte länsstyrelsen till när beslut om avslag fattades.

 

Ny ansökan

Nu har en ny skyddsjakt ansökan på varg skickats in. Den här gången från Bollnäs södra viltvårdsområde. Ansökan sker med av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet och även här beskrivs hur varg sprider skräck och oro bland boende i området.

Hela vargrevir och genetiskt viktiga vargar ska kunna skyddsjagas

”Häromdagen gick varg efter byvägen klockan 06.45 när flera skolbarn är på väg till bussen. När folk har försökt skrämt iväg den har den inte alls blivit rädd”, står det i ansökan.

Nu gör Naturvårdsverket om riktlinjerna för skyddsjakt på varg

Viltvårdsområdet begär att en varg ska skjutas. Länsstyrelsen har ännu inte beslutat i ärendet.

 

Ingen licensjakt

För två veckor sedan beslutade länsstyrelsen i Gävleborgs län om licensjakt på varg inom tre revir i länet. Inget av reviren ligger i Bollnäs eller Hälsingland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev