En drever har dödats av varg. Foto: Kjell-Erik Moseid

Ny attack från problemvargar – drever dödad och uppäten

Premium

För andra gången på en vecka har vargar från Tönsenreviret dödat en jakthund. Den här gången var det en drever som råkade illa ut. Ägaren återfann bara huvudet och tarmar av sin hund.

Tönsenreviret i Gävleborgs län har sedan flera år tillbaka varit ett problemrevir med ideliga attacker på tamboskap och hundar samt med ovanligt oskyggt beteende.

Men någon jakt i reviret har det inte varit tal om. Inte heller vid den kommande licensjakten får någon varg i reviret skjutas.

 

Genetiskt viktig

Anledningen till att det inte blir någon jakt är att alfatiken i reviret är så kallat genetiskt viktig. Hon är en avkomma från den från öst invandrade vargahannen som tidigare haft revir i bland annat Galven och Prästskogen.

Vargdödade hundar

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har undersökt möjligheterna till licensjakt i Tönsenreviret eftersom det finns stora problem med vargarna i reviret, men Naturvårdsverket har sagt nej. Verket anser att vargtiken är genetiskt viktig och att det därför inte ska licensjagas i reviret.

 

Vargars gläfs

Den här gången drabbades en drever av Naturvårdsverkets bedömning. Det var på söndagen som hundens ägare och några till jagade rådjur med drevern inom Finnfara viltvårdsområde, söder om Bollnäs. Plötsligt slutade hundens pejl att fungera. Strax efter hördes några skall, som en passkytt trodde var drevern. Men i efterhand var det förmodligen vargarnas gläfs han hörde.

 

Huvud och tarmar

Trots ett febril sökande hittades inte drevern på söndagen. Men på måndagen hittades omsider huvud och tarmpaket från hunden.

Det råder naturligtvis ingen tvekan om att det är varg som dödat drevern. Länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson har besiktigat resterna av hunden och han är övertygad om att det rör sig om ännu en attack från vargarna i Tönsenreviret.

 

Foto: Länsstyrelsen

– I samma veva som hunden dödades har det observerats minst tre vargar i närområdet. Dels har en lastbilschaufför sett varg och dessutom har två vargar fångats på bild av en viltkamera, berättar han.

Sökte skyddsjakt på problemvarg – nekades av länsstyrelsen

– Sedan tidigare vet vi att det här är en del av Tönsenreviret så jag utgår från att det är de som dödat drevern, säger Sone Persson.

 

Dödad jämthund

En vecka tidigare dödades en jämthund av varg i Stugubacken, drygt en mil från Finnfara. Även den gången inträffade attacken inom Tönsenreviret.

Jämthund dödad av varg: ”Biten över nacken och ryggen”

Enligt Viltskadecenters så kallade tumregler måste åtminstone två hundar till attackeras innan det kan bli tal om någon skyddsjakt i reviret.

 

Älgjakten inleds

På lördag inleds älgjakten i närområdet. Frågan är om någon hundförare är villig att släppa sin hund lös.

– Jag har i alla fall varnat flera jaktlag i området om att de ska vara vaksamma på vargarna, säger Sone Persson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev