Socialdemokraterna vill genom sin jaktpolitiska talesperson Tomas Kronståhl ändra den förra regeringens beslut om vårjakt på råbock i södra Sverige. Foto: Anders Jarnemo

Socialdemokraterna vill ha ändrade jakttider för råbock

Socialdemokraternas nyutsedde jaktpolitiska talesperson Tomas Kronståhl rivstartar sitt uppdrag med att uppmana regeringen att stoppa vårjakten på råbock i södra Sverige.

Tomas Kronståhl (S).

I en skriftlig fråga till landsbygds-minister Peter Kullgren (KD) undrar Tomas Kronståhl om regeringen avser att stoppa råbocksjakt om våren, i de län där det är tydligt att jägarorganisationer och jägare inte vill ha jakten.

Sämre förvaltning

– Södra Sverige står för ca 65 procent av all rådjursavskjutning, och redan i dag skjuts det alltför många bockar för att det ska kunna rankas som en långsiktig förvaltning. En utökad jakttid på bock förvärrar en redan skev fördelning i avskjutningen. Det i sin tur leder till en betydligt sämre förvaltning med en klenare rådjursstam som följd, säger Tomas Kronståhl i ett pressmeddelande.

Hopp om ändring

Tomas Kronståhl är riksdagsledamot från Kalmar och har redan under den förra regeringens tid engagerat sig i frågan om vårbockjakt, då han påtalade att han anser att jaktformen inte bör bedrivas i södra Sverige.

Intern S-kritik mot vårbockjakt

I pressmeddelandet kritiserar Kronståhl den tidigare S-märkta regeringens beslut:

– Det är ett olyckligt beslut som inte minst aktiva jägare och jägarorganisationerna i södra Sverige inte ställer sig bakom, säger Tomas Kronståhl, som nu hoppas att den nye landsbygdsministern Peter Kullgren ska lyssna på kritiken om att stoppa vårjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev